Kultura

SUSRETI RIJEČI Prvi u znaku Slavice Stojan i Vesne Čelebić!

Prvi od šest ovogodišnjih Susreta riječi – ciklusa razgovora s ‘ljudima od riječi’ (bilo da ih pišu ili govore) održat će se u srijedu, 1. veljače u Narodnoj knjižnici Grad u 19 sati, kao dio programa Feste Dubrovnik.

Sa Slavicom Stojan, povjesničarkom književnosti i književnicom i Vesnom Čelebić, turističkom vodičicom, razgovarat će se o preoblici povijesnih izvora u znanstvene i književne tekstove a zatim u usmeno predstavljanje posjetiteljima Grada.

Susret rijeci Stojan i celebic

Dr. sc. Slavica Stojan rodila se u Dubrovniku u kojem živi i radi. Doktorat iz područja preporodne književnosti obranila je 1991. godine. Kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju bila je do umirovljenja ravnateljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU. Istodobno je, kao redovni sveučilišni profesor, predavala i još uvijek predaje na fakultetu Hrvatski studiji od njegova osnutka. Istražuje stariju hrvatsku književnost i povijest svakodnevice usmjerivši se na komunikaciju fikcije i zbilje odnosno na interakciju književnog diskursa i arhivskih dokumenata, prije svega iz fonda arhiva Dubrovačke Republike u Državnom arhivu u Dubrovniku. Rekonstruiranjem svakodnevice iz književnih tekstova starijih hrvatskih pisaca koji su stvarali u Dubrovniku te paralelnim čitanjem administrativnih notarskih sadržaja arhiva Dubrovačke Republike, ali i drugih arhiva, otvorila je mogućnost širenja historiografije izvan tradicionalnih granica, kao i bolje razumijevanje hrvatske starije književnosti, njezinih poticaja, sadržaja i aktera. Primjerima identifikacije zbiljskih stanovnika i zbiljskih atmosfera renesansnog Dubrovnika u dramskim djelima ponajprije Marina Držića, kao i drugih hrvatskih starih pisaca kojima se znatnije bavila, pokazala je literarnu dimenziju društvenog iskustva, ali i potvrdila književno značenje arhivskih dokumenata. Brojnim primjerima pokazala je kako su se stvaraoci koje je istraživala nadahnjivali domaćom sredinom i autentičnim dubrovačkim situacijama, a ne oponašanjem talijanskih autora i inozemnih miljea. Osim za sveučilišnu publiku, održala je brojna predavanja za šire građanstvo u Dubrovniku i u Hrvatskoj promovirajući hrvatsku kulturnu povijest u domovini, ali i u svijetu. Objavila je dvadesetak knjiga, stotinjak znanstvenih i veliki broj stručnih radova te značajan broj leksikonskih natuknica iz književne povijesti. Članica je Društva hrvatskih književnika, članica je Glavnog odbora Matice hrvatske i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Dubrovnik.

Vesna Čelebić živi i radi u Dubrovniku. Studirala je turistički management na RIT Croatia te je tijekom studija nekoliko godina živjela u SAD-u. Tijekom svoje karijere, radila je raznovrsne poslove, od upravljanja projektima do upravljanja ljudskim potencijalima. 2013. započinje rad u svom obrtu, gdje konačno može raditi sve što poželi – kao turistički vodič, novinar, prevoditelj te copywriter. Članci su joj objavljivani u različitim turističkim publikacijama poput Lonely Planeta, britanskog magazina The Simpler Things te Valamarovog magazina Substance. Također piše ‘dnevničku poeziju’, a 2021. izlazi njena prva zbirka pjesama pod imenom Točka za upitnik. Voli putovati te je posjetila preko 30 zemalja. Sretna je majka dvoje ‘vesele žutoglave djece’.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA UMJETNIČKA DJELA Završna izložba učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

(FOTO) POČEO FESTIVAL ‘TINO PATTIERA’ Zvjezdana kutija je otvorena!

Dulist

EKVINOCIJO U POSATU! Započele probe, Goran Višnjić kao Niko Marinović, Zrinka Cvitešić je Jele

Dulist