Kultura

NA JEDINSTVENOM LOKALITETU Izložba ‘Scherzo s otpada’ Jagode Buić

Izložba skulptura Jagode Buić Scherzo s otpada predstavljena je sinoć, 5. kolovoza u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, otvorivši taj prostor dijelu festivalske publike po prvi put.

Na otvaranju izložbe, uz autoricu, govorili su v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i autorica kataloga Vesna Delić Gozze. Jagoda Buić ovu je izložbu posvetila čuvarici dubrovačke baštine, dugogodišnjoj dubrovačkoj konzervatorici, povjesničarki umjetnosti Dubravki “Bebi” Beritić (1917.-2003.).

Prilikom otvaranja izložbe, Mladen Tarbuk primijetio je „škerac“, kreativnost i igru s kojima je umjetnica pristupila odabiru predmeta i izradi skulptura, duhovito i dosjetljivo stvarajući od otpada prava umjetnička djela koja su oduševila dubrovačku publiku.

Vesna Delić Gozze o umjetnici je ovom prigodom naglasila kako „Ona zna što je poezija, ona zna vrijednost riječi. Ona je proslava poetičnosti, a ova izložba je posvećena drugoj velikoj ženi Bebi Beritić koja je bila izuzetna čuvarica Grada i izložena je ovdje u prostoru koji treba čuvati i kojem je udahnut novi život. Veličina Jagode vidi se i u tome kako je ovim predmetima isto tako dala novi život.“

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svijet. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama (u Metropolitan Museumu u New Yorku, Muzeju moderne umjetnosti i Parizu itd.). Dobitnica je brojnih svjetskih i domaćih nagrada. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Festivalska publika spoj tradicije i suvremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Pročitajte još

IZLOŽBA U KNEŽEVOM DVORU Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća

Dulist

PRODAJNA IZLOŽBA U LUŽI Djela dubrovačkih umjetnika po povoljnim cijenama

Dulist

Dječje božićne likovne radionice ‘Jaslice u Galeriji’

Dulist