Kultura

Recital Gorana Filipeca posvećen Franzu Lisztu

U nastavku glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, festivalsku publiku očekuje recital Soirée Franz Liszt pijanista Gorana Filipeca u utorak, 8. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21.30 sati.

Goran Filipec laureat je Društva Ferenz Liszt iz Budimpešte koje mu je dodijelilo Grand Prix du Disque za album snimljen za Naxos Records 2016., Paganini Studies, a pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. U obrazloženju nagrade navedeno je „da bi i sam Liszt visoko cijenio ovakvu interpretaciju“. Time se Goran Filipec pridružio uglednom nizu laureata kao što su Vladimir Horowitz, György Cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis ili Maurizio Pollini. Stoga je ovaj festivalski recital osobita prilika jer vrsni umjetnik izvodi Lisztova Četiri zaboravljena valcera te Dante sonatu koja je jedna od tehnički najzahtjevnijih Lisztovih djela. Na programu drugog dijela koncerta su Lisztova klavirska parafraza Miserere iz Verdijeve opere Trubadur te ciklus od šest Grandes études de Paganini koje je Liszt napisao nadahnutih Paganinijevim umijećem, a spadaju u najzahtjevnije skladbe cjelokupne pijanističke literature.

Goran Filipec, kao suvereni glazbenik žestoke energije i profilirane umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izraženog virtuoziteta. Rođen u Rijeci, studirao je na Konzervatoriju u Moskvi, na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekavši tako značajno međunarodno iskustvo osnaženo najvišim nagradama na brojnim međunarodnim natjecanjima (Franz Liszt – Premio Mario Zanfi, Concurso de Parnassos, José Iturbi International Music Competition et Gabala International Piano Competition). Studirao je s pedagozima kao sto su Naum Grubert, Oxana Yablonskaya, Natalia Trull i Evgeny Zarafiants, ali voli reći da njegovi učitelji bili i glazbenici s kojima se nikad nije uspio sresti, poput Franza Liszta, Ferruccia Busonija, Ignaza Friedmana ili pak tenora Beniamina Giglia. Trenutačno priprema doktorat na Pariškom nacionalnom konzervatoriju i Sveučilištu Paris-Sorbonne, s temom Paganinijevog naslijeđa u repertoaru za glasovir.

Ulaznice za recital dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

IZLOŽBA U KNEŽEVOM DVORU Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća

Dulist

PRODAJNA IZLOŽBA U LUŽI Djela dubrovačkih umjetnika po povoljnim cijenama

Dulist

Dječje božićne likovne radionice ‘Jaslice u Galeriji’

Dulist