Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Vijeće umoljenih donijelo odluku o obnovi Grada

Na današnji dan, 23. travnja 1667. godine je na sjednici Vijeća umoljenih odlučeno obnoviti Grad. Naime, prema pisanju Sebastijana Vukosavića u Gradoplovu Radio Dubrovnika, ni 20 dana nakon Velike trešnje, katastrogfalnog potresa koji je Dubrovnik pogodio na Veliku srijedu oko 8 sati ujutro 6. travnja 1667. g., kada je stao požar, koji je danima harao gradom i kada se uvidjelo kolike su štete, u Senatu su neki razmišljali i o gradnji novog Dubrovnika na Lapadu! Ipak, kako zidine i utvrde nisu bile jako oštećene odlučeno je obnoviti Grad.

Prema nekim zapisima već na toj sjednici Vijeća umoljenih bio je Stjepan Gradić, koji je odmah nakon potresa došao iz Rima! Gradić je osigurao pomoć i bitno doprinio obnovi Grada, te diplomatskim vezama zaustavio težnje Osmanlija za osvajanjem Dubrovnika. U početku je bila zabranjena obnova van zidina, jer se htjelo što prije obnoviti, i naseliti Grad, ponajviše zbog obrane. Naime, Osmanlije su tih dana bile naokolo, pa i na Srđu, spuštajući se noću u pljačku.

Pročitajte još

Katja Jerković državna prvakinja na 63. natjecanju mladih tehničara

Dulist

Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Dulist

M-LJETOVANJE 2021. Tratajte se odmorom na Odisejevom otoku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija