Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 90 GODINA Miro Rakela pobjednik prve biciklističke utrke u Dubrovniku

Na današnji dan, 2. svibnja 1931. godine, u Dubrovniku je održana prva biciklistička utrka, piše Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Naime, biciklizam se kao sport pojavljuje krajem šezdesetih godina 19. stoljeća.

-Biciklizmom su se bavili i Dubrovčani i to puno prije osnutka kluba, 30-ih godina 20. stoljeća. Krajem 19. stoljeća, kada su u svijetu bile popularne daljinske vožnje, 1888. četiri Dubrovčanina naumili su prijeći put od Dubrovnika do Zadra i natrag biciklima. Zamisao je djelomice ostvarena jer su u rujnu te godine do Splita stigli brodom, a od Splita do Zadra i natrag biciklima. Ondašnji listovi nazvali su ih odvažnim biciklistima što ne iznenađuje. Bicikli su u to doba imali visoke kotače i bili su neudobni za vožnju, a putovi vrlo loši.O utemeljenju prvog biciklističkog kluba 1931. godine u Dubrovniku doznajemo iz kratkog memoarskog zapisa Antuna Gjivanovića, jednoga od os­nivača, te sačuvane snimke aktivnog članstva. Bio je to koturaški športski klub “Lastavica”, treći po redu klub u Dubrovniku koji je njegovao samo jedan šport. Iste godine, u okviru proslave Sv. Križa u Gružu, na današnji dan, 2. svibnja te 1931. godine, održano je nagradno natjecanje. Do cilja, ove prve dubrovačke biciklističke utrke, na tržnici u Gružu prvi je stigao Miro Rakela – piše Vukosavić u Gradoplovu.

Fotografija: Ilustracija

Pročitajte još

‘AL MIRQAB’ OTVORILA SEZONU Nagrađivana jahta bivšeg katarskog premijera uplovila u Gruž

Dulist

PAROVI JURE KOD MATIČARA, MEĐU NJIMA I DUBROVČANI Ovo je najtraženiji datum za vjenčanje u 2022.

Dulist

VIDEO Dvadesetak sekundi videa dovoljno je za uhititi ljepotu Pasjače

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija