Zanimljivosti

Na današnji dan Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad

Na današnji dan, 19. kolovoza 1950. godine, u Dubrovniku je, na terasi Umjetničke galerije otvorena 9. šahovska Olimpijada. Tako je Dubrovnik postao prvi hrvatski olimpijski grad.

Pred dvorom su bile postavljene velike šahovske table za praćenje tijeka partija, a uspostavljena je i telefonska služba prijenosa poteza iz Umjetničke galerije, tako da su promatrači i ovdje skoro istodobno mogli pratiti tijek partija.

Nastupilo je 16 reprezentacija, a zanimljivo je da zbog sukoba Tito-Staljin nije bilo SSSR-a, tradicionalne najjače šahovske zemlje. Natjecanje je trajalo sve do 10. rujna. Za Jugoslaviju je nastupao i inače rođeni Dubrovčanin Petar Trifunović.

Dodajmo i to kako je 50. obljetnica Šahovske olimpijade obilježena terminom igranja i simbolički vrijednim brzopoteznim turnirom održanim, 20. kolovoza 2000. godine u Gradskoj kavani.

Izvor: Gradoplov

Pročitajte još

Čelni čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin uživa čitajući knjigu o dubrovačkom nogometu u izdanju DuLista

Dulist

Dan u znaku policije: sportska natjecanja i misa povodom blagdana njihovog zaštitnika

Dulist

ŠTO POLICAJCI RADE? Vrtićarci i školarci iz Konavala posjetili PGP Grudu i MCGP Karasoviće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija