Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Daleke 1922. godine osnovan je Športski klub ‘Jug’

NA DANAŠNJI DAN Daleke 1922. godine osnovan je Športski klub 'Jug'

Na današnji dan, 30. travnja 1922. godine osnovan je Športski klub Jug.

Naime, toga je dana održana osnivačka skupština Športskog kluba ‘Jug’. Tada je to bila nogometna sekcija, a sljedeće godine je osim nogometa osnovana grupa za laku atletiku i hazenu. Hazena je češka inačica rukometa koja se kratko igrala.

-U prosincu 1923. osnovana je plivačka i vaterpolo sekcija. Tako da se tu godinu smatra godinom osnutka VK Jug. Prva utakmica je odigrana 28. lipnja 1924. Naziv Jug odlučen je na osnivačkoj skupštini 1922. Tada su osnivači Zdenko Šapro i Ante Miličić predložili da se po geografskom položaju Dubrovnika nazove i klub. Jug u skoro stoljeću svog djelovanja nikad nije dobio svoju knjigu. Najstariji zapis koji je pronađen u arhivu datira od 28. prosinca 1952. kada je skupština kluba donijela odluku da se zadužuje izvršni odbor kluba da osnuje redakcijski odbor u cilju izdavanja knjige ’30 godina Juga’– priča za duList Željan Konsuo, dopredsjednik VK Jug CO, a sve povodom skorog izlaska njegove knjige o povijesti Vaterpolo kluba Jug.

S obzirom da knjiga nije uspjela ugledati svjetlo dana u 95 godina dugoj povijesti Juga Konsuo je odlučio odgovornost preuzeti na sebe. Ušao je u Arhiv, iščitao sve one dokumente o kojima su mu mnogi stariji prepričavali. Tada se počeo popunjavati puzzle, sve je sjelo na svoje mjesto pa čak i klupske anegdote koje su se prenosile ‘s koljena na koljeno’. Što nam je sve rekao o nastanku ove Jugove antologijske publikacije pročitajte u tiskanom izdanju duLista koje je od ovog utorka, 30. travnja u prodaji.

 

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist