Zanimljivosti

FOTO/U 3D FORMATU Ujdur rekonstruirao Dubrovnik prije Velike trešnje

Opuzenac Stipan Ujdur duListu je ustupio 3D prikaz Dubrovnika prije velikoga potresa 1667. godine.

-Rekonstrukciju sam radio na osnovu veduta iz 17. stoljeća. Radi se već godinu dana, a do konca godine bi trebalo biti sve gotovo – fotografije, video, i aplikacija za smartphone – rekao je Ujdur, autor ovog 3D modeliranja kao i njegov stručni suradnik za 3D  modeliranje i računalne programe je Ivan Popić, također iz Opuzena.

– Snimljeno je osam renderiranih slika 3D modela. Ovo nije dovršena scena jer nema ljudi, muškaraca, žena, djece i stoke. Napravljeno je 60 posto  karaktera u narodnoj nošnji Dubrovnika i okolice, još treba 40 posto – plemići, plemkinje, srednji stalež i onaj niži – ističe Ujdur.

Nakon obrade karaktera u 3D formatu počet će finalizacija scena.

– Za početak će biti velika scena kao na vedutama, a predviđeno je oko petnaestak scena iz svakodnevnog života Dubrovčana prije velikoga potresa 1667. – ističe. Scene za aplikaciju za Smartpohone će se raditi u suradnji s Milanom Gostimirom i  njegovim timom  programera i dizajnera iz VR Legame studija u Zagrebu.

Kako se vidi na fotografijama velika je razlika arhitekture Dubrovnika prije 1667. i danas. Sve biti, kaže Ujdur, detaljnije ilustrirano izradom pojedinačnih scena. Rekonstrukcija je pravljena autentično prema veduti, jedina razlika je percepcija – veduta je 2D crtež, a Ujdur radi u 3D formatu.

Prije početka finaliziranja scena Ujdur želi upoznati Gradsku upravu Dubrovnika i gradske institucije za očuvanje kulturne baštine u Dubrovniku s projektom i aktivno ih uključiti u finalnu rekonstrukciju Grada.

– Zainteresirane institucije u Dubrovniku mogu me i ranije kontaktirati na Facebook – istaknuo je Ujdur.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija