Zanimljivosti

FOTO/U 3D FORMATU Ujdur rekonstruirao Dubrovnik prije Velike trešnje

Opuzenac Stipan Ujdur duListu je ustupio 3D prikaz Dubrovnika prije velikoga potresa 1667. godine.

-Rekonstrukciju sam radio na osnovu veduta iz 17. stoljeća. Radi se već godinu dana, a do konca godine bi trebalo biti sve gotovo – fotografije, video, i aplikacija za smartphone – rekao je Ujdur, autor ovog 3D modeliranja kao i njegov stručni suradnik za 3D  modeliranje i računalne programe je Ivan Popić, također iz Opuzena.

– Snimljeno je osam renderiranih slika 3D modela. Ovo nije dovršena scena jer nema ljudi, muškaraca, žena, djece i stoke. Napravljeno je 60 posto  karaktera u narodnoj nošnji Dubrovnika i okolice, još treba 40 posto – plemići, plemkinje, srednji stalež i onaj niži – ističe Ujdur.

Nakon obrade karaktera u 3D formatu počet će finalizacija scena.

– Za početak će biti velika scena kao na vedutama, a predviđeno je oko petnaestak scena iz svakodnevnog života Dubrovčana prije velikoga potresa 1667. – ističe. Scene za aplikaciju za Smartpohone će se raditi u suradnji s Milanom Gostimirom i  njegovim timom  programera i dizajnera iz VR Legame studija u Zagrebu.

Kako se vidi na fotografijama velika je razlika arhitekture Dubrovnika prije 1667. i danas. Sve biti, kaže Ujdur, detaljnije ilustrirano izradom pojedinačnih scena. Rekonstrukcija je pravljena autentično prema veduti, jedina razlika je percepcija – veduta je 2D crtež, a Ujdur radi u 3D formatu.

Prije početka finaliziranja scena Ujdur želi upoznati Gradsku upravu Dubrovnika i gradske institucije za očuvanje kulturne baštine u Dubrovniku s projektom i aktivno ih uključiti u finalnu rekonstrukciju Grada.

– Zainteresirane institucije u Dubrovniku mogu me i ranije kontaktirati na Facebook – istaknuo je Ujdur.

Pročitajte još

Čelni čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin uživa čitajući knjigu o dubrovačkom nogometu u izdanju DuLista

Dulist

Dan u znaku policije: sportska natjecanja i misa povodom blagdana njihovog zaštitnika

Dulist

ŠTO POLICAJCI RADE? Vrtićarci i školarci iz Konavala posjetili PGP Grudu i MCGP Karasoviće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija