Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1870. U Cavtatu rođen Frano Supilo

NA DANAŠNJI DAN 1870. U Cavtatu rođen Frano Supilo

Znameniti hrvatski novinar, političar i publicist Frano Supilo rodio se 30. studenoga 1870. godine u Cavtatu. Još kao srednjoškolac sudjelovao je u prosvjedima protiv austrijske politike. Naime, pri posjetu austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa Gradu 1885. godine Supilo ga je sa istomišljenicima izviždao i zbog toga je kažnjen zabranom školovanja u svim školama monarhije. Na koncu je završio poljodjelsku školu koja se nalazila u Gružu te se zaposlio kao putujući učitelj.

Pristupa Stranci prava te 1891. pokreće u Gradu politički tjednik ‘Crvena Hrvatska’, kasnije i ‘Novi list’ u Rijeci. Jedan je od autora Riječke rezolucije. Bio je suosnivač i vodeća ličnost Hrvatsko-srpske koalicije. 1914. emigrira u Englesku. Jedan je od osnivača Jugoslavenskog odbora iz kojeg je kasnije istupio. Do smrti od moždanog udara 25.rujna 1917. u Londonu, nastavlja diplomatsku borbu za oslobođenje i ravnopravno ujedinjenje južno­slavenskih zemalja.

Njegova urna 1927. godine prenesena je u Grad. I danas se nalazi u gradskoj vijećnici, a po Supilu je nazvana i ulica na Pločama.

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist