Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1973. Dubrovnik prekrile desetine centimetara snijega, nešto neviđeno!

NA DANAŠNJI DAN 1973. Dubrovnik prekrile desetine centimetara snijega, nešto neviđeno!

Prije bi mogli zamisliti da se još brčkamo u moru, što su mnogi do unazad par dana i činili, negoli da nas kakva susnježica iznenadi. A kamoli da nas zatrpa više desetaka centimetara snijega. Upravo to se dogodilo na današnji dan 1973. godine. Temperatura je bila dobro ispod nule, pahulje su počele padati ranom zorom i nisu stale cijeli taj i sutra dan. Dubrovnik se doslovno našao prekriven debelim bijelim pokrivačem.
Slična pojava zabilježena je 1942. godine kada je grad spavao zimskim snom ispod 30-tak centimetara snijega, što je rekord u novijoj dubrovačkoj povijesti. Prije toga 1929. debljina snježnog prekrivača Grada bila je nekih 20-tak centimetara. Usporedbe radi, one 2009. koju pamtimo po snježnim radostima i nedaćama, na tlu se zadržalo maksimalno 7-8 sm snijega.
Ta 1929., 1942. i 1973. i jesu bile najhladnije eurospke zime. Dok je Dubrovnik bilježio do 10 stupnjeva ispod nule temperatura se na nekim područjima u srcu Mediterana, poput Sicilije, primjerice 1929. godine, spustila skoro do 30 stupnjeva ispod nule.

Na fotografiji prisjećamo se kako lijepo izgledaju zabijeljeni gradski krovovi, a ona je iz veljače 2018. godine.

 

Pročitajte još

MAGAZIN WANDERLUST ‘Doživite bogatu kulturu Dubrovnika’

Dulist

Sjećate li se ‘kultnog’ Kulta? Prvi broj je izašao prije 18 godina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1975. Umro slikarski velikan Ivo Dulčić

Dulist