Politika

Možda će Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske

Izađite na izbore i svojim glasom poduprite bolju i pravedniju Hrvatsku!

poručio je večeras predsjednik RH Ivo Josipović u svom obraćanju građanima Hrvatske povodom predstojećih parlamentarnih izbora koje je raspisao za 4. prosinca.
 
Za svako demokratsko društvo, izbori su izniman događaj u kojemu građani određuju tko će upravljati državom, posredno, i kakva će biti budućnost naše domovine. Izbori, pa i u vremenima najveće krize, mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta. Vjerujem da to predstojeći izbori mogu biti. To ovisi o vama građanke i građani, ali, ovisi i o sudionicima izbora: koalicijama, strankama i neovisnim listama – rekao je Josipović, napominjući kako je uvjeren da prljave kampanje kojima se blati suparnike i kampanje koje su fokusirane isključivo na prošlost, bez pogleda u budućnost, neće donijeti uspjeh.

Josipović se spomenuo novije prošlosti, pobjede u Domovinskom ratu, neovisnost, članstvu u NATO i zaključenju pregovora s EU, ali i napomenuo kako je danas vrijeme u kojemu moramo kreirati budućnost.  

– Ne zaboravimo da se prošlost vrednuje i po tome kako smo i koliko uspjeli iskoristiti mogućnosti koje nam je ona dala. Kada sam prije dvije godine u predsjedničkoj kampanji govorio o novoj pravednosti, govorio sam o nadolazećoj krizi liberalnog kapitalizma u kojemu su gramzivost, nedostatak društveno odgovornog poslovanja, nedostatak morala i poštenja, i u biznisu i u politici i u društvu općenito, prouzročili globalnu krizu kakvu naša generacija ne pamti. U Hrvatskoj je ta kriza imala i specifične uzroke u ratnom profiterstvu, dijelom kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji, korupciji i nedovoljnoj izgrađenosti demokratskih institucija.  

– Mogu razumjeti građane koje je, kao nikada u našoj povijesti obuzela letargija i nepovjerenje u političare i njihova obećanja – istaknuo je dodajući kako su upravo izbori trenutak kada svojim glasom mogu utjecati na svoju budućnost.

– Nema mjesta rezigniranosti. Najmoćnije oružje demokracije još uvijek je glasački listić, a on je u Vašim rukama. Možemo izabrati one koji znaju izaći iz krize, možemo potaći optimizam, odgovornost političara i onih koji upravljaju resursima. Možda će baš Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske – poručio je.

– Hrvatske se, rekao je Josipović, nalazi na prekretnici – simboličkoj koja označava uspješan završetak pregovora s EU, ali i suštinskoj.
– U potrebi da se reformama i odlučnim otklonom od korupcije otvori novo poglavlje razvoja hrvatskog društva. Zato i hrvatski lideri moraju planirati razvoj naše domovine. Očekujem barem njegove naznake i spremnost da nova Vlada odmah po preuzimanju dužnosti okupi sve kreativne snage društva na planiranju budućnosti – rekao je.

– Izbori su, smatra Josipović, prilika da građani povjerenjem koje će dati nekoj od stranaka, koalicija ili lista odrede svoju budućnost, budućnost svoj djece i domovine Hrvatske.

– Izbori su prilika da Hrvatska, njezin budući Sabor i Vlada osnaženi novim demokratskim legitimitetom, ma kojih boja bili, odlučno i s optimizmom otvore novu stranicu naše povijesti. I sam s optimizmom gledam na budućnost Hrvatske – zaključio je Predsjednik.
 
 

Pročitajte još

VLAHUŠIĆ O REBALANSU PRORAČUNA Vrijeme kredita je prošlo, živimo od rada i imovine!

Dulist

HDZ OBJAVIO REZULTATE Evo koliko su glasova dobili Franković i zamjenici na unutarstranačkim izborima

Dulist

GRADSKO VIJEĆE Julijana Antić Brautović više neće biti na čelu Muzeja, tko će biti v.d. ravnatelja?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija