DuList IN

Monografija Ljetne škole filma Šipan predstavljena u Zagrebu

Udruga Škola filma Šipan proteklog je vikenda u Zagrebu obilježila svoj dvadesetogodišnji rad. Naime, od 5. do 8. listopada u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Agencije za odgoj i obrazovanje, a uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu se održavala 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te 11. Smotra školskog filma.

Na reviju su bila prijavljena rekordna 322 filma autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma, a među njima i igrani filma ‘Elizabeta II’, prošlogodišnji uradak radionice igranog filma nastao na 19. Ljetnoj školi filma Šipan koji je po sudu žirija djece proglašen pobjednikom, odnosno najboljim filmom u konkurenciji radioničkih filmova.

Mentori na ovoj radionici bili su, na Šipanu dobro poznati duo i višegodišnji suradnici, Jura Troje i Noa Nikolić iz udruge Kaooosss. Mladi autori filma su: Bruno Tošović, Ema Liban, Klara Bašić, Leona Ivanović, Lara Marčinko, Đivo Dobud, Petra Bibica, Lana Barišić, Diana Barišić, Ela Muhoberac, Ivan Marković, Toma Marušić, Karlo Radić te Maro Simunović koji je na Reviji sudjelovao na projekciji i predstavljanju samog filma.

Osim filma u službenom natjecateljskom programu, ono što je obilježilo sudjelovanje udruge Škola filma Šipan na ovogodišnjoj reviji i smotri svakako je zagrebačka promocija monografije ‘Filmski otok’ koju je udruga ovog ljeta izdala povodom velike obljetnice – 20 godina Ljetne škole filma Šipan.

Na promociji knjige uz koautora Mira Bronzića govorili su dr. sc. Ana Đordić, predsjednica Hrvatskoga filmskog saveza i Tatjana Ačimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza. Promociju je moderirao doc. dr. sc. Boško Picula, a kao uvod u samo predstavljanje monografije prikazan je dokumentarni film o Ljetnoj školi filma Šipan ‘Posao iz snova’ autora Zorana Ćatića.

Predstavljanju je nazočio velik broj sudionika revije, filmskih i kulturnih djelatnika, a ono što je bili posebno zanimljivo je dolazak zagrebačkih Šipanjaca kao i šipanskih i dubrovačkih studenata u Zagrebu.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Matko i Brane zagrijali atmosferu na Vojnoviću

ZAVRŠNI KONCERT HUMANITARNE AKCIJE Marko Kutlić večeras za Luciju Tevšić!

Dulist

Hoće li Korčulanin Petar Šegedin biti prvi hrvatski ‘Superstar’?

Dulist