Hrvatska

Mogao bi zaustaviti pandemiju? Već sutra ćemo znati je li nam stigao omicron

Mogao bi zaustaviti pandemiju? Već sutra ćemo znati je li nam stigao omicron

Kod jednog pacijenta u Hrvatskoj utvrđena je sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost – javljaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je moguće da ćemo uskoro imati potvrdu prvog slučaja omikrona u Hrvatskoj. Radi se o uzorku koji je uzet na području Zagreba, a provjera o kojoj se varijanti korone radi još uvijek traje. Rezultati će biti poznati ove subote, kad će HZJZ obavijestiti javnost, navodi Index.hr.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je Hini da je postavljena sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba te je u tijeku provjera u službenom laboratoriju.

Što dosad znamo o omikronu? Mogao bi zaustaviti pandemiju
Ako se potvrdi ono što zasad znamo, omikron bi mogao zaustaviti pandemiju. Naime, nakon što je u Južnoj Africi otkriven novi soj virusa – omikron – pojavljuje se sve više informacija iz te zemlje da navedeni soj uzrokuje blaže simptome, poput glavobolje i umora. Uz to, tamošnji liječnici navode i da nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti, navodi Index.hr.
I njemački epidemiolog, profesor Karl Lauterbach izjavio je kako bi se omikron mogao pokazati kao božićni dar, pod uvjetom da uzrokuje blažu kliničku sliku, i ubrzati kraj pandemije koja već gotovo dvije godine hara svijetom.
I hrvatski stručnjaci slično misle
Epidemiolozi dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a, infektolog dr. Bruno Baršić iz KB-a Dubrava i dr. Zlatko Trobonjača, imunolog iz KBC-a Rijeka, za Index su rekli kako bi, ako se zaista pokaže da virus uzrokuje blaže simptome, a da je pritom puno zarazniji od delte, moglo doći do onoga što cijeli svijet nestrpljivo iščekuje – kraja pandemije.
Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist