Zanimljivosti

“Mobilni knjižničari” gostuju na Korčuli

"Mobilni knjižničari" gostuju na Korčuli

Nakon predstavljanja inicijative “Mobilni knjižničari“ Europskoga doma Dubrovnik u Italiji, mladi iz Župe dubrovačke gostuju 25. listopada u Centru za kulturu u Korčuli.

 U inicijativi “Mobilni knjižničari“ Europskog doma Dubrovnik od početka srpnja sudjeluje pet srednjoškolaca iz Župe dubrovačke: Doris Bogoje, Marija Miloslavić, Ivona Sušić, Lobel Zvonimir Daničić i Vlatko Car. Mentorica im je predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić, a voditeljica studentica Sveučilišta u Dubrovniku Nataša Kovačević.
 
Ciljevi inicijative su aktivno sudjelovanje mladih u životu lokalne zajednice i poticanje kulturne raznolikosti, kreativnosti i poduzetništva među mladima.
 
Posjetitelji i stanovnici Župe u srcu su sezone posuđivali tristotinjak knjiga na nekoliko svjetskih jezika, nabavljenih financijskom potporom europskog programa Mladi na djelu i Općine Župa dubrovačka.
 
Posudba je bila planirana za rok od 25. srpnja do 25. kolovoza, no kako u Župi nema ni knjižare ni knjižnice, zanimanje turista bilo je veliko, pa je produžena do početka rujna. Knjige su triput tjedno posuđivane na taraci hotela Mlini i šetnici ispred zgrade recepcije hotelskog poduzeća u Platu.
 
Dio knjiga koje su Župljani poklonili uvršten je u mobilnu knjižnicu, a ostatak je tijekom kolovoza prodan u Dubrovniku na štandu ispred Palače Sponza po cijeni od 15 kuna. Prihodom je pokriven dio troškova izleta u Italiju.
 
Trodnevni izlet u talijanski Trani organiziran je uz potporu Općine Trani i udruženja „Amici della Croazia“ (Prijatelji Hrvatske) iz Tranija, s kojima Europski dom Dubrovnik otprije surađuje. Naši srednjoškolci su u klasičnoj gimnaziji u Traniju predstavili aktivnosti inicijative, te razgledali moderno uređenu gradsku biblioteku i ostale najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti Tranija i okolice.
 
Tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.–15.11.2011.) inicijativa „Mobilni knjižničari“ bit će predstavljena u Korčuli i Dubrovniku. U završnoj fazi projekta knjižničari će izraditi brošuru s prijedlozima kako stečena znanja, vještine i iskustva koristiti u novim projektima.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist