Grad

Mjesto u vrtiću čeka 129 djece, novi prostori tek u rujnu

Mjesto u vrtiću čeka 129 djece, novi prostori tek u rujnu

Brojni dubrovački roditelji s nestrpljenjem čekaju otvaranje novih jasličkih i vrtićkih grupa budući da su postojeći kapaciteti ‘prebukirani’. Na svoje mjesto u vrtiću danas čeka gotovo 130 djece. Naime, iz Grada Dubrovnika za DuList ističu kako kako je u Dječjem vrtiću Pčelica na listi čekanja 70 djece.

Kad je pak riječ o Dječjim vrtićima Dubrovnik tu upis u jaslice čeka trenutno 59 djece koja su napunila godinu dana. O ovom problemu, koji je posebno izražen u Mokošici, govorilo se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća krajem siječnja. Temu je potaknuo nezavisni vijećnik Ivan Cetinić.

-Je li se nešto pomaklo po pitanju vrtića u Mokošici? Roditelji me na dnevnoj bazi pitaju ima li nekih novosti – pitao je Cetinić, na što mu je gradonačelnik rekao kako postoje problemi s pronalaskom adekvatnog prostora.

Rješenje za Mokošicu u gradu
-I dalje aktivno tražimo prostor za proširenje vrtićkih grupa. Znate da imamo i građevinsku dozvolu za vrtić u Mokošici, a dobili smo i neka EU sredstva, ali je sve to na dugom štapu. Za početi to sve skupa treba i tih 8 grupa negdje smjestiti – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako je problem s listama čekanja za upis u vrtiće generirala činjenica kako je dosta predškolaca dobilo odgodu upisa u prvi razred.
-I ja dobivam na desetke primjedbi roditelji svakodnevno. Ljudi su nezadovoljni i razumijem ih, ali ne postoji brzo rješenje za smjestiti djecu – objasnio je dalje te napomenuo kako su u Gradu svjesni činjenice da postoji veliki broj zahtjeva, ali su kapaciteti ograničeni.
Na kraju je rekao kako vjeruje da se može pronaći rješenje pa i u jednom prostoru u gradu. Više o tome pokušali smo doznati iz Gradske uprave.
-Grad Dubrovnik trenutačno razmatra zakup dva objekta za potrebe dječjeg vrtića. Radi se o prostoru Studentskog centra u DOC-u, a drugi bi vrtić trebao biti na području Lapada. Napravljena su idejna rješenja, predviđa se da će prostori primiti svu djecu s liste čekanja s početkom nove pedagoške godine, odnosno u rujnu ove godine, nakon što se prostori prilagode za namjenu vrtića. S obzirom na to da je na području Mokošice teško naći prostor koji zadovoljava kapacitete i stroge pedagoške standarde, svim roditeljima čija su djeca sada na listi čekanja za vrtiće bit će ponuđeno da djeca pohađaju vrtiće na području grada – odgovaraju na upit DuLista iz Grada Dubrovnika.
Osim dva spomenuta prostora, koja se razmatraju za zakup, već je ranije najavljeno kako bi se vrtić trebao smjestiti i u nekadašnjem Biskupskom dvoru u Gospinom polju. Kapacitet toga vrtića trebao bi biti za stotinjak djece. Međutim, ovaj se prostor neće tako brzo prilagoditi.

Naime, kako navode iz Gradske uprave, napravljeni su statički izračuni zgrade koji nisu zadovoljavajući te je potrebno cjelokupno ojačanje konstrukcije, za što je neophodno ishođenje nove građevinske dozvole.

-Predviđeni rok za ishođenje potrebne dokumentacije je oko godinu dana, nakon čega bi radovi adaptacije trajali šest mjeseci. Ista rekonstrukcija u potpuno bi izmijenila namjenu objekta u zakupu, što je također potrebno usuglasiti s Biskupijom – poručuju iz Gradske uprave.

Privremena rješenja do kapitalnih ulaganja
Napomenuli su i kako je u zadnjih pet godina ova gradska uprava otvorila 280 mjesta i upisala isto toliko djece u 16 vrtićkih i jasličkih grupa. U tom je razdoblju, dodali su, u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uloženo više od 200 milijuna kuna.
-Unatoč tome postoji lista čekanja za upis u jaslice te se svakodnevno poduzimaju koraci u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, a sve kako bi se smjestile nove jasličke i vrtićke grupe te premostio trenutni problem do realizacije novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno do nadogradnje vrtića Pčelica u Mokošici i gradnje novog vrtića u Komolcu – ističu dalje iz Gradske uprave.
Kad je riječ o projektu nadogradnje Pčelice u Mokošici, na mjestu sadašnjeg vrtića gradit će se novi s 15 grupa za što će dio troškova, u iznosu od 12,5 milijuna kuna sufinancirati resorno Ministarstvo, dok je cjelokupna investicija procijenjena na 60 milijuna kuna.

Iz tiskanog izdanja 15. veljače 2023. 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović