Politika

MJERE ZA UGOSTITELJE, POVRATAK TURIZMA, PROJEKTI Tropan predstavio program ‘Oživi Grad’

MJERE ZA UGOSTITELJE, POVRATAK TURIZMA, PROJEKTI Tropan predstavio program 'Oživi Grad'

‘Oživi Grad’ naziv je izbornog programa SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Ivana Tropana kojeg je predstavio ovog utorka.

-Svi znamo u kakvoj situaciji živimo kroz proteklih 15 mjeseci, dosta je naših sugrađana ostalo bez posla, da žive sa smanjenim primanjima. Zato je pred nama izazov novog upravljanja Gradom u kojem ćemo morati promijeniti pristup. Morat ćemo dodatno smanjiti troškove participacije za dječje vrtiće, kao i u produženom boravku. Bit će sve više naših sugrađana koji će imati problema s plaćanjem stanovanja. Mi kao socijaldemokrati morat ćemo izaći u susret građanima. Što se tiče osvajanja povjerenja građana, temeljimo ga na tome da sve bude transparentno. Proračun planiramo prezentirati u tekstualnom obliku, a ne u tablicama kao inače. Uvest ćemo sustav praćenja projekata radi optimizacije Gradske uprave. Putem participativnog budžetiranja omogućit ćemo građanima da budu spremni odlučiti što je bitno za njihov gradski kotar – istaknuo je Tropan.

Naglasio je kako su razvili mjere za oporavak turizma i to besplatne PCR testove za sve koji stižu u Grad na dulje od četiri dana, subvencioniranje direktnih zračnih linija, smanjenje aerodromske takse kompanijama te antigenske testove u Zračnoj luci Dubrovnik. Istaknuli su kako su svjesni da se na aerodromu već krenulo s antigenskim testovima te da se tako puno bolje može regulirati zaraza u Dubrovniku kao destinaciji te držati ga u ‘zelenom’.

-Što se tiče dugoročnih mjera, morat ćemo pomoći privatnim iznajmljivačima, smanjiti paušalni porez po krevetu. Planiramo i smanjenje spomeničke rente, ona se trenutno plaća četiri kune po metru kvadratnom, mi planiramo to smanjiti na zakonski minimum od jedne kune po metru kvadratnom. Planiramo i oslobođenje plaćanja koncesijske naknade svima koji je trebaju plaćati – istaknuo je SDP-ov kandidat za gradonačelnika te se potom dotaknuo dijela programa pod nazivom ‘Oživimo grad za sve’.

-Želimo raditi na jačanju civilnog društva. Učenicima viših razreda osnovne škole želimo uvesti građanski odgoj, da ih učimo odmah o pravima i obvezama. Također, želimo ih i financijski opismeniti, a želimo i uvesti seksualni odgoj. Osmislili smo i mjeru e-savjetnik gdje će biti dostupne sve socijalne mjere koje su na raspolaganju građanima putem internetskog portala. Što se tiče socijalnih politika, stajat ćemo uvijek uz osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima ovaj grad nije prilagođen. Radit ćemo na edukaciji stručnjaka s područja terapije za djecu s teškoćama u razvoju, sufinancirat ćemo deficitarna zanimanja poput edukacijskih rehabilitatora, logopeda, psihologa i radnih terapeuta – naglasio je Tropan.

Po pitanju stanogradnje SDP se zalaže za model najma stanova tako da ‘mladi uvijek imaju stan koji mogu iznajmiti, a da ne moraju razmišljati o modelu vlasništva ili o kreditu koji će morati vraćati’.

-Grad mora uvesti i registar gradskog zemljišta kojim će moći dalje razvijati nove POS projekte i širiti grad na Pobrežje, Orašac, Zaton i Gornja sela. Po pitanju sporta, ništa se nije promijenilo u posljednjih 13 godina otkako sam izišao iz sportske dvorane. Dosta kadrova nije dovoljno educirano u sportu pa moramo raditi na edukaciji trenera, moramo i stipendirati sportaše, trebamo i raditi na poboljšanju sportske infrastrukture. U planu imamo gradnju atletske staze na glavici Babinog kuka. Kao priliku vidimo i razvijanje sportskog turizma – istaknuo je SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

Tropan je predstavio i pet mjera za ugostitelje u vidu ukidanja poreza na potrošnju, produžetak modela 5+5+5 kao i modela najma prostora i taraca za jednu godinu s obzirom na izgubljenu 2020., širenje javnih površina gdje je god to moguće bez da se blokiraju prolazi i ukidanje zabrane glazbe na otvorenom poslije 23.30 sati. Tu je i nastavak plaćanja najma u odnosu na broj turista u gradu usporedno s 2019. U SDP-ov program uključeni su i branitelji. Tropan je tako istaknuo kako planira urediti tvrđavu Imperijal putem europskog projekta. Naglasio je kako je potrebno što prije riješiti problem stambenog zbrinjavanja, kao i putem natječaja pronaći arhitektonsko rješenje za dostojanstveni spomenik braniteljima umjesto onoga koji je bio na Pilama.

Po pitanju gospodarenja otpadom Tropan je naglasio kako je hitno potrebna uspostava odvajanja otpada na kućnom pragu, kao i sustav identifikacije kontrole otpada, čipiranje spremnika, vrećica i barkodiranje. U njegovu programu je i pokretanje izrade novog GUP-a te u sklopu njega zaštita preostalih zelenih površina i zaustavljanje devastacije. U planu je donijeti Strategiju razvoja Grada Dubrovnika koja bi bila dokument poviše GUP-a.

-Što se tiče prometa, u planu je desni skretač za Bosanku. Na Montovjerni smo osmislili jednosmjernu obilaznicu. Po pitanju EU projekata, osmislili smo dva konkretna projekta, ‘Zajedno do zlatnog doba zajednice’, projekt namijenjen osobama starije dobi u vidu višenamjenskih dnevnih centara. Tu je i projekt Inovativne stambeno-poslovne zadruge u kojoj bi ljudi sami financirali svoje domove te upravljaju poslovnim jedinicama unutar te stambene strukture – zaključio je Tropan.

Predstavljanju programa nazočili su i kandidatkinja za Tropanovu zamjenicu Anita Bonačić Obradović, koalicijski partner, predsjednik GLAS-a Dino Hadžiomerović te nezavisni kandidat Ante Vlašić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist