Politika

MATO FRANKOVIĆ ‘Od 2022. osigurat ćemo besplatne vrtiće i produženi boravak te rad škola u jednoj smjeni’

MATO FRANKOVIĆ 'Od 2022. osigurat ćemo besplatne vrtiće i produženi boravak te rad škola u jednoj smjeni'

Grad Dubrovnik je u posljednje četiri godine u dječje vrtiće i osnovne škole uložio više od 200 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik i kandidat za novi mandat Mato Franković na konferenciji za medije na temu predškolskog i osnovno školskog obrazovanja. Iznio je ovom prilikom ciljeve za naredno četverogodišnje razdoblje, a to, kad su vrtići u pitanju podrazumijeva uvođenje pedagoških standarda te od 2022./23. godine besplatan vrtić za svu djecu, te jednosmjenski rad u osnovnim školama. Također, prema planovima, u 2022. godini osigurao bi se u osnovnim školama produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda koji bi svima bio besplatan.

Kad je riječ o dječjim vrtićima, u protekle četiri godine otvoreno je 13 novih grupa, energetski su obnovljena tri vrtića te je provedeno razdvajanje ustanove na Dječji vrtić Dubrovnik i Dječji vrtić Mokošica.
-Cilj u nadolazećem četverogodišnjem razdoblju je nastaviti ulaganje u predškolsko obrazovanje izgradnjom vrtića u Mokošici. Nastavljamo s projektom izgradnje vrtića u Komolcu, a na užem području grada izgradili bismo vrtić u Solitudu te u Gružu, u zgradi HEP-a koju planiramo otkupiti. Nastavit ćemo s energetskom obnovom preostalih vrtića te ćemo u potpunosti ispoštovati sve pedagoške standarde, što znači da će broj djece u vrtićima biti znatno manji nego sada, a važno je za sve roditelje da će se djeca moći upisivati tijekom cijele godine jer je cilj da liste čekanja više ne postoje – rekao je Franković osvrnuvši se dalje na kolektivna prava djelatnika vrtića, kojima će se najprije vratiti 10 posto za koliko im je zbog pandemije smanjena plaća i to već od lipnja, a potom bi se do kraja godine potpisao novi kolektivni ugovor kojim bi se njihova prava povećala za 20 posto.
Govoreći o osnovnim školama podsjetio je kako su tri školske zgrade u potpunosti energetski obnovljene, izgrađena je i nova škola, OŠ Montovjerna, a cilj je jednosmjenska nastava u svim školama. Za OŠ marina Getaldića to će se riješiti obnovom zgrade u ulici Ilije Sarake, za koju se nada kako će se kroz mjesec dana potpisati ugovor s izvođačem. Za OŠ Mokošica u planu je ne samo energetska obnova postojeće zgrade već i njena nadogradnja, kojom bi se i u ovom naselju riješio jednosmjenski rad.
-Nakon što uvedemo ustanove u standarde, u 2022. osigurat ćemo da sva djeca od 1. do 4. razreda imaju produženi boravak i to besplatan čime ćemo rasteretiti kućne budžete roditelja – rekao je.
Dao je i odgovor na pitanje otkud novci za sve to.
-Ključno je sve buduće investicije osiguravati iz EU sredstava, a proračunske prihode usmjeravati na poboljšanje financijske kvalitete života naših sugrađana. Naš plan je realan, jasan, ostvariv, konkretan i točan. Vjerujemo da ćemo sve i ostvariti – zaključio je.

Izbori 2021.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist