Politika

MATO FRANKOVIĆ ‘Od 2022. osigurat ćemo besplatne vrtiće i produženi boravak te rad škola u jednoj smjeni’

Grad Dubrovnik je u posljednje četiri godine u dječje vrtiće i osnovne škole uložio više od 200 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik i kandidat za novi mandat Mato Franković na konferenciji za medije na temu predškolskog i osnovno školskog obrazovanja. Iznio je ovom prilikom ciljeve za naredno četverogodišnje razdoblje, a to, kad su vrtići u pitanju podrazumijeva uvođenje pedagoških standarda te od 2022./23. godine besplatan vrtić za svu djecu, te jednosmjenski rad u osnovnim školama. Također, prema planovima, u 2022. godini osigurao bi se u osnovnim školama produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda koji bi svima bio besplatan.

Kad je riječ o dječjim vrtićima, u protekle četiri godine otvoreno je 13 novih grupa, energetski su obnovljena tri vrtića te je provedeno razdvajanje ustanove na Dječji vrtić Dubrovnik i Dječji vrtić Mokošica.
-Cilj u nadolazećem četverogodišnjem razdoblju je nastaviti ulaganje u predškolsko obrazovanje izgradnjom vrtića u Mokošici. Nastavljamo s projektom izgradnje vrtića u Komolcu, a na užem području grada izgradili bismo vrtić u Solitudu te u Gružu, u zgradi HEP-a koju planiramo otkupiti. Nastavit ćemo s energetskom obnovom preostalih vrtića te ćemo u potpunosti ispoštovati sve pedagoške standarde, što znači da će broj djece u vrtićima biti znatno manji nego sada, a važno je za sve roditelje da će se djeca moći upisivati tijekom cijele godine jer je cilj da liste čekanja više ne postoje – rekao je Franković osvrnuvši se dalje na kolektivna prava djelatnika vrtića, kojima će se najprije vratiti 10 posto za koliko im je zbog pandemije smanjena plaća i to već od lipnja, a potom bi se do kraja godine potpisao novi kolektivni ugovor kojim bi se njihova prava povećala za 20 posto.
Govoreći o osnovnim školama podsjetio je kako su tri školske zgrade u potpunosti energetski obnovljene, izgrađena je i nova škola, OŠ Montovjerna, a cilj je jednosmjenska nastava u svim školama. Za OŠ marina Getaldića to će se riješiti obnovom zgrade u ulici Ilije Sarake, za koju se nada kako će se kroz mjesec dana potpisati ugovor s izvođačem. Za OŠ Mokošica u planu je ne samo energetska obnova postojeće zgrade već i njena nadogradnja, kojom bi se i u ovom naselju riješio jednosmjenski rad.
-Nakon što uvedemo ustanove u standarde, u 2022. osigurat ćemo da sva djeca od 1. do 4. razreda imaju produženi boravak i to besplatan čime ćemo rasteretiti kućne budžete roditelja – rekao je.
Dao je i odgovor na pitanje otkud novci za sve to.
-Ključno je sve buduće investicije osiguravati iz EU sredstava, a proračunske prihode usmjeravati na poboljšanje financijske kvalitete života naših sugrađana. Naš plan je realan, jasan, ostvariv, konkretan i točan. Vjerujemo da ćemo sve i ostvariti – zaključio je.

Izbori 2021.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija