Koronavirus u Hrvatskoj

MJERE ZA BLAGDANE Crkve za Uskrs ostaju otvorene, Stožer ne razmatra ni propusnice

MJERE ZA BLAGDANE Crkve za Uskrs ostaju otvorene, Stožer ne razmatra ni propusnice

Nacionalni stožer civilne zaštite u četvrtak donosi odluku o novom setu mjera. Naime, tad istječu mjere koje su trenutno na snazi, a hoće li biti pooštravanja na razini cijele zemlje ovisit će, kao i uvijek, o epidemiološkoj situaciji. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg iz Nacionalnog stožera, još uvijek su skloniji ideji da se uz manje korekcije oko granica zadrže postojeće mjere, a restriktivnije se donose na lokalnoj razini. No unatoč brojnim apelima Stožera, dio županija s lošom slikom nije pooštrio mjere, tako da nije nemoguće da se to prelomi na cijeloj zemlji.

Lokalne odluke

– Kod lokalnih stožera imamo šaroliku situaciju. Neki su vrlo aktivni. S druge strane, tog entuzijazma nema kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne želimo s nekim mjerama ići predaleko u odnosu na neke stožere koji su se svojim prijedlozima potrudili. Ako su oni došli u situaciju da imaju bolje brojeve, ne bi bilo oportuno da se njih kažnjava. Ta situacija se može pojaviti. O tome ćemo morati razmisliti. Više nikome nije tajna kako se virus širi, kako se on može zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome, onda ćemo imati bolju situaciju – rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Također, u ponedjeljak je jasno dao do znanja da iako se mjere izdaju na dva tjedna, ostavljaju prostora da se i prije isteka novog seta mjera naprave korekcije.

– Razmotrit ćemo mjere na nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja. Pratit ćemo razvoj epidemije, mjere se mogu mijenjati i prije isteka roka do 15. travnja, što će ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom u idućim danima – rekao je u ponedjeljak Božinović. Kako doznajemo, trenutna odluka je da se prati stanje ovog tjedna, a budu li brojevi i dalje rasli, što smatraju da hoće, donijet će se restriktivnije mjere. One se sigurno, kažu sugovornici, neće ticati zabrane napuštanja mjesta prebivališta, odnosno boravišta, ali bi išle u smjeru onih koje su donijele Primorsko-goranska i Istarska županija.

Konkretno nisu rekli, ali mjere koje su donijele te županije tiču se smanjenja broja okupljanja na maksimalnih 15, zatim obiteljska okupljanja na maksimalno osam osoba iz dva različita kućanstva. Također, te županije zatvaraju teretane, a zabranjuje se i sport osim profesionalcima. Također, obustavlja se rad dječjih igraonica i održavanja dječjih radionica te je donesena preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

Olakotna okolnost je školstvo, jer proljetni praznici počinju u četvrtak, tako da će sve osnovne i srednje škole biti zatvorene do 12. travnja. S obzirom na Uskrs i dane Velikog tjedna, postavlja se i pitanje hoće li biti korekcija vezanih uz misna slavlja. Primjerice, Slovenija se odlučila za zatvaranje religijskih institucija: mise će se moći održavati, ali samo virtualno, bez vjernika. Kod nas, neslužbeno doznaje Jutarnji, takvo što neće se dogoditi, ali neće biti niti popuštanja kao što je to bilo na Badnjak i Božić, kada je iznimno dozvoljen veći broj vjernika u crkvama.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist