Kultura

Mitrovićev “Bjeloglavi radikalni pomak”

Mitrovićev "Bjeloglavi radikalni pomak"

Nepunih godinu dana nakon njegove izložbe u galeriji Flora evo i nove samostalne izložbe… Napokon Maro sjeda u svoju pravu kožu i neprekidano radi gradeći aktualnu sliku iz prethodne u jednom čvrstom nizu.

Napokon Maro sjeda u svoju pravu kožu i neprekidano radi gradeći aktualnu sliku iz prethodne u jednom čvrstom nizu.
Svoju kreativnu letargiju  nadilazi odbacivanjema svoje svestranosti i fokusiranjem svoje snage u jedno. Po njegovim riječima to što radi nije više osobno slikarstvo sa pastoznim namazima, flekama i svim onim što bi odavalo rukopis autora: Prošle je zime prekinuo svoj kampanjski rad oduševljeno se prepuštajući svom novootkrivenom daru SINESTEZIJI!! Naime Maro otkriva kako mu zvukovi u svijesti stvaraju oblike te bez predaha slika te svoje sonične fantome. Nastavljajući rad bez prekidanja njegov kreativni rezervoar povečava svoj kapacitet prerastajući u svemir oblika i sklopova boja. Mitrović se samo prikopčava na taj prostor i stišavajući sve svoje nutarnje samo čeka novu formu koje traži da svoje ostvarenje.

Tako sada nastaju njegovi radovi i zato umjesto slikarske fleke i poteza i namaza on rabi HARD EDGE metodu i tako skoro skroz poništava onaj za tradicionalno slikarstvo vezan pojam osobnog pečata autora. Iako slika sa puno lazurnih slojeva njegov namaz je neprimjetan i tanak, a sjajna lakirana površina doslovno igra ulogu površine kompjutorskog ekrana. Slike ne predstavljaju više „nešto“ bilo u metafori ili bilo kako drugo. Nema skrivenih značenja i alegorija. To su sada entiteti koji su jedino žestoki prikaz sebe samih. I zato poput japanskih SUMI E crteža koji nisu prikaz prirode nego priroda sama Marovi radovi su materijalizirano obilje a ne njegov puki prikaz.

Otvaranje izložbe slika Mara Mitrovića održat će se u studiju Let 777, Hebrangova 7 u subotu 29. rujna u 20 sati, a prije same izložbe premijerno pogledajte Marove najnovije radove u "online galeriji" duLista!

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist