Zanimljivosti

Misno slavlje u Domina

Misno slavlje u Domina

Dubrovčani su se jučer tradicionalno okupili u crkvi Domino kako bi proslavili blagdan Krštenja Gospodinova. 

Misnim slavljem koje je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić, zajedno sa suslaviteljima don Slavkom Grubišićem i don Ivanom Penavom, uz zvuke tamburica i pjevanje čitave pjesme „U se vrijeme godišta“ zaključeno je liturgijsko božićno vrijeme.
 
„Osim što nas današnji blagdan potiče na razmišljanje o Gospodinovu krštenju, on nam također želi dozvati u svijest događaj i otajstvo našeg sakramentalnog krštenja. I nad nama su se otvorila nebesa, Duh Sveti je sišao i čuo se Očev glas kojim smo proglašeni sinovima i kćerima u Sinu. Po krštenju smo ucjepljeni u Krista. On živi u nama  i mi živimo u njemu. „ U njemu- kaza Pavao Atenjanima na Areopagu –  živimo, mičemo se i jesmo (…): Njegov smo čak i rod!“  (Dj 17,28) I možemo, ne samo možemo nego i moramo, činiti njegova djela, ostaviti sve ono loše, svoje bezbožničke putove i zlikovačke naume, kako nas poziva Izaija u prvom čitanju, i početi činiti ono što je dobro čuvajući njegove zapovijedi, a zapovijedi njegove nisu teške, reći će apostol Ivan u drugom čitanju , a nisu teške jer smo u kršetnju preporođeni od Boga, a sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet.“-  između ostalog poručio je u propovijedi biskup Uzinić.
 
A stavljajući blagdan Isusova krštenja u kontekst Godine Caritasa, biskup Uzinić,  potaknuo je nazočne sljedećim riječima: „ Ljubeći one najgrešnije, najslabije među nama, budimo oni koji donose nadu ondje gdje nema nade, mir ondje gdje je nemir, ljubav ondje gdje je mržnja. Učinimo to Isusovim stilom i načinom, pobjeđujući zlo dobrim, radujući se s radosnima i plačući sa zaplakanima donoseći radost  gdje je žalost, gdje je uvreda donoseći oprost…“
 
Na kraju se nazočnima obratio don Slavko i u svojoj već poznatoj duhovitoj maniri zahvalio svima koji su doprinjeli zajedničkim slavljima u Dubrovčanima toliko dragoj crkvi Domino. 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist