Zanimljivosti

Misno slavlje u Domina

Dubrovčani su se jučer tradicionalno okupili u crkvi Domino kako bi proslavili blagdan Krštenja Gospodinova. 

Misnim slavljem koje je predvodio biskup msgr. Mate Uzinić, zajedno sa suslaviteljima don Slavkom Grubišićem i don Ivanom Penavom, uz zvuke tamburica i pjevanje čitave pjesme „U se vrijeme godišta“ zaključeno je liturgijsko božićno vrijeme.
 
„Osim što nas današnji blagdan potiče na razmišljanje o Gospodinovu krštenju, on nam također želi dozvati u svijest događaj i otajstvo našeg sakramentalnog krštenja. I nad nama su se otvorila nebesa, Duh Sveti je sišao i čuo se Očev glas kojim smo proglašeni sinovima i kćerima u Sinu. Po krštenju smo ucjepljeni u Krista. On živi u nama  i mi živimo u njemu. „ U njemu- kaza Pavao Atenjanima na Areopagu –  živimo, mičemo se i jesmo (…): Njegov smo čak i rod!“  (Dj 17,28) I možemo, ne samo možemo nego i moramo, činiti njegova djela, ostaviti sve ono loše, svoje bezbožničke putove i zlikovačke naume, kako nas poziva Izaija u prvom čitanju, i početi činiti ono što je dobro čuvajući njegove zapovijedi, a zapovijedi njegove nisu teške, reći će apostol Ivan u drugom čitanju , a nisu teške jer smo u kršetnju preporođeni od Boga, a sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet.“-  između ostalog poručio je u propovijedi biskup Uzinić.
 
A stavljajući blagdan Isusova krštenja u kontekst Godine Caritasa, biskup Uzinić,  potaknuo je nazočne sljedećim riječima: „ Ljubeći one najgrešnije, najslabije među nama, budimo oni koji donose nadu ondje gdje nema nade, mir ondje gdje je nemir, ljubav ondje gdje je mržnja. Učinimo to Isusovim stilom i načinom, pobjeđujući zlo dobrim, radujući se s radosnima i plačući sa zaplakanima donoseći radost  gdje je žalost, gdje je uvreda donoseći oprost…“
 
Na kraju se nazočnima obratio don Slavko i u svojoj već poznatoj duhovitoj maniri zahvalio svima koji su doprinjeli zajedničkim slavljima u Dubrovčanima toliko dragoj crkvi Domino. 

Pročitajte još

Zašto je toplinski val opasan za zdravlje i kako se zaštititi?

Dulist

SLAVLJE U ŽUPI SV. NIKOLE U Čilipima u istom danu kršteno četvero djece

Dulist

SLIKA STARA STO GODINA ‘Interni odjel, soba broj 1, 11 kreveta’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija