Hrvatska

Ministar Marko Primorac najavio ‘pravedniju raspodjelu’ : Dio napojnica bit će oporezivan?

Ministar Marko Primorac najavio 'pravedniju raspodjelu' : Dio napojnica bit će oporezivan?

Ministar financija Marko Primorac najavio je razdoblje u kojem će se raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta, prije svega prevaljivanjem opterećenja s rada na imovinu, no dodao je da to za sada ne znači uvođenje poreza na nekretnine.

Kako navodi Index, ministar je najavio da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor. Tako će se, dodao je, pri plaćanju računa karticom uvesti mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati.

Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, rekao je Primorac uz napomenu da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.

– Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez –  izjavio je Primorac.

Dodao je da napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo, odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu.

O opterećenju rada u Hrvatskoj

Primorac je ustvrdio da je porezno opterećenje rada u Hrvatskoj prilično nisko, pri čemu je Hrvatska u skupini članica EU koje porez na dohodak oporezuju najmanje, a slično je i s porezom na dobit.

S druge strane, opća stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto je druga najviša u Uniji, iza Mađarske.

– Međutim – ocijenio je ministar – ta potrošna orijentacija poreznog sustava je nešto što je dobro i što ne bi trebalo mijenjati, s obzirom da u Hrvatsku tijekom ljeta dolaze strani turisti koji tu troše, pa tako dio poreznog opterećenja izvozimo.

Zbog toga se otvara mogućnost smanjenja drugih poreza, što je i učinjeno, kazao je Primorac ocijenivši strukturu hrvatskog poreznog sustava kao “dobru”, no i rekavši da postoji prostor za unaprjeđenje.

“Prije svega u kontekstu postupnog ‘prevaljivanja’ poreznog tereta s rada na imovinu (…) Rekao bih da nam predstoji razdoblje u kojem ćemo raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta”, izjavio je Primorac.

Na pitanje novinara znači li to uvođenje poreza na nekretnine, Primorac je rekao “za sada ne”. Više potražite ovdje.

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist