Grad

MINISTAR BUTKOVIĆ U OBILASKU Riva na Kalamoti gotova do početka listopada

MINISTAR BUTKOVIĆ U OBILASKU Riva na Kalamoti gotova do početka listopada

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ovog četvrtka boravi u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a započeo ga je obilaskom Kalamote i to projekta dogradnje, odnosno rekonstrukcije rive u Donjem Čelu. Riječ je o jednom od osam europskih projekata koji financira Europska unija u našoj županiji.

-Po čitavom Jadranu ulažemo preko dvije milijarde kuna u lučku infrastrukturu, ponajviše iz europskih fondova. Dubrovačko-neretvanska županija predvodi u Hrvatskoj po broju i iznosu ugovorenih projekata. Luke su lice i naličje svakog otočnog mjesta. Projekt na Kalamoti vrijedan je ukupno 30 milijuna kuna, napreduje jako dobro. Zadovoljni smo. Kako smo čuli na gradilištu, iako je rok za izgradnju 15. prosinca 2021., projekt će biti gotov 1. listopada. Ima dobrih primjera da projekti ne kasne, a ovaj je jedan od tih – rekao je ministar Butković.

-U posljednjih preko 20 godina ovo je jedno od navećih ulaganja u lučku infrastrukturu. Kao Vlada smo ponosni na to. Lučka infrastruktura je vapila za obnovom. U sljedećem operativnom razdoblju za lučku infrastrukturu imat ćemo na raspolaganju nove dvije milijarde kuna – dodao je Butković.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je vrlo zadovoljan što se projekt odvija i brže od ugovorene dinamike.

-To je jedan od deset projekata lučke infrastrukture u našoj županiji. Očekujemo vrlo skoro i završetak natječaja za luku Polačište, ali i za Uble. Očekujemo i ugovore za financiranje Perne i Prigradice. Zahvalni smo Vladi. Očekujemo da će Polačište i Perna biti završeni u isto vrijeme. Imamo ponovno, nažalost, neke žalbe na postupak, ali vjerujemo da će se to brzo riješiti – rekao je župan Dobroslavić.

Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik rekao je nešto više o trenutnoj fazi radova. Položeni su, naime, svi betonski blokovi, završeno je mlazno injektiranje te je odrađen dio na dijelu koji se tiče proširenja mula.

-Radovi teku izvanredno, iznad dinamičkog plana. Po riječima izvođača, radovi bi trebali biti okončani do početka listopada – rekao je Dadić te se zahvalio ministru na dolasku, ali i županu Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Cebalu na potpori kroz 12 godina. U tom je razdoblju, naglasio je, Županijska lučka uprava Dubrovnik uložila oko 60 milijuna kuna u infrastrukturu. Zahvalio se na potpori i gradonačelniku Frankoviću.
Nakon dovršetka radova, riva u Donjem Čelu bit će 60 metara duga, široka 11 metara s trajektnim pristaništem površine 400 kvadrata.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo vrlo važno ulaganje jer bitno podiže kvalitetu života na elafitskim otocima.

-Značajna sredstva ulažu se u lučku infrastrukturu, a zahvalio bih se ministru i na činjenici da se ide i s projektom Batahovine, koji je važan radi rasterećenja prometa u Gružu. Siguran sam da će se i taj projekt realizirati vrlo skoro, kada ćemo moći govoriti o većem prometnom rasterećenju samog područja Gruža – ističe gradonačelnik. Naglasio je kako Grad Dubrovnik ulaže u komunalnu infrastrukturu Elafita, odnosno u izgradnju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže.

-Na Lopudu smo već počeli, na Šipnu krećemo vrlo skoro, a na Kalamoti ćemo prvo dogovoriti trasu s mještanima, a potom ćemo preprojektirati i krenuti u daljnju pripremu za izvođenje radova gradnje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže – zaključio je.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist