Urednički izborŽupanija

MINISTAR BUTKOVIĆ ‘Autocesta do Dubrovnika koštat će devet milijardi kuna’

MINISTAR BUTKOVIĆ 'Autocesta do Dubrovnika koštat će devet milijardi kuna'

Nakon jučerašnjeg obilaska Pelješkog mosta i pristupnih cesta ove srijede ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnicima i načelnicima na temu prometne povezanosti županije, a naglasak je bio na izgradnji autoceste do Dubrovnika.

-Hrvatske autoceste dobile su zadatak izraditi Studiju izvodljivosti te krenuti s pripremom projektne dokumentacije. Studija izvodljivosti je gotova te ju je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan prezentirao županu, gradonačelnicima i načenicima. Ukupna vrijednost izgradnje autoceste do Dubrovnika bit će oko 9 milijardi kuna. Nakon studije izvodljivosti idemo u pripremu daljnje dokumentacije – rekao je o autocesti ministar Butković.

Istaknuo je kako su tema sastanka bili veliki prometni projekti od Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik koji su, naglasio je ministar, obilježili čitavu omotnicu 2014. – 2020.

-U pripremi smo drugih velikih projekata za novu omotnicu. Sredstva koja su nam na raspolaganju uključuju i COVID fond od ukupno 22 milijarde eura. Veliki dio tih sredstava ići će na izgradnju infrastrukturnih projekata. Što se tiče projekta izgradnje dviju brzih cesta, za onu prema Zračnoj luci  gotova je studija izvodljivosti te je u tijeku izrada studije utjecaja naokoliš. Za cestu Brijesta studija izvodljivosti je gotova, a za obilaznicu Orebića napravili smo korak dalje, a to je studija utjecaja na okoliš. Treća tema bila je izgradnja lučke infrastrukture.Trenutno se na području Dubrovačko-neretvanske županije ulaže oko 600 milijuna kuna, od toga je za sada 500 milijuna europskih projekata – naglasio je ministar Butković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je županija opredijeljena da Hrvatsku na ovome dijelu ne samo spoji s krajnjim jugom preko Pelješkog mosta i pristupnih cesta nego i modernim prometnicama.

-Moramo u našoj županiji osigurati mogućnost da i ljudi iz Neretve rade u Dubrovniku u dnevnoj migraciji što će biti moguće autocestom. Time ćemo moći osigurati i zlatni sat Doline Neretve i Pelješca što nam je obveza prema građanima, kao i da osiguramo turizmu bolju propulzivnost. Kad realiziramo autocestu i brze ceste, uspjet ćemo i ovo postići. Radi se na projektu koji je zacrtan već i prije. Bio je u planovima odavno, a čak je od Osojnika do Lisačkih Rudina postojala i lokacijska dozvola. Treba otvoreno reći da još uvijek nemamo riješenu financijsku konstrukciju, ali naša je želja da treba ići ka uvrštavanju te dionice na ukupnu jadransko-jonsku autocestu čime će ona dobiti veću mogućnost financiranja iz EU fondova – naglasio je župan Dobroslavić.

-Investicija u autocestu je opravdana i već sljedećeg mjeseca krećemo s projektiranjem. Riječ je o dionici od 47 kilometara punog profila autoceste plus 12 kilometara spojnih cesta – rekao je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

Na novinarski upit o prijeporima trase brze ceste iznad Omble ministar Butković odgovorio je kako je trasa definirana u prostornom planu županije te je usklađena sa županijom, gradom te drugim gradovima i općinama.

-Za nas je to završena priča – prokomentirao je Butković dodavši kako mu je teško prognozirati datum kada će biti završena brza cesta.

-Trudimo se što prije spremiti dokumentaciju. Kao ministar očekujem da neće biti zastoja i da će svi koraci biti usklađeni – naglasio je Butković istaknuvši kako neće biti zastoja u velikim investicijama jer se ministarstvo oslanja na EU fondove i COVID fond.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist