Koronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR BEROŠ PORUČIO Svi smo odgovorni za to što će biti sutra

MINISTAR BEROŠ PORUČIO Svi smo odgovorni za to što će biti sutra

Virus je oko nas i svi skupa moramo biti oprezni. Izuzetno je važno poštivanje osnovnih mjera jer to su faktori koji mogu spriječiti širenje epidemije. U kontekstu nadolazeće turističke sezone upravo to je potrebno stalno napominjati. Svi zajedno smo odgovorni za to što će biti sutra – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u HRT-ovom Dnevniku.
Na pitanje ako se nastavi trend povećanja oboljelih, hoće li doći do pooštravanja mjera na nacionalnoj razini, odgovorio je da Nacionalni stožer od jeseni naglašava ulogu županijskih stožera i tako lokalno pokušava potaknuti stožere da promišljaju. Kao primjer naveo je našu županiju, čiji je stožer zaključio kako nešto treba mijenjati.
Dotaknuo se i cjepiva.
– Utrošeno je 328 tisuća doza cjepiva i cijepljeno je 257 tisuća građana. 56,7 posto tih utrošenih doza odnosi se na one koje se nalaze u drugoj skupini cijepljenja, dakle starije osobe i kronične bolesnike. Hrvatski zdravstveni sustav je u mogućnosti cijepiti i više, ali limitirani smo količinama cjepiva koje dolaze u Hrvatsku koje su manje od onog što je dogovoreno i očekivano. Premijer i svi ostali radimo napore kako bismo odgovorili i na te izazove – rekao je dalje.
– SZO je objavio ovih dana da je AstraZenecinim cjepivom cijepljeno preko 268 milijuna ljudi u svijetu i da nije nađeno značajnije odstupanje ili nekakvih incidenata, odnosno smrti koji su u vezi s tim cjepivom. Potvrđuju to i naši britanski kolege koji imaju veliko iskustvo i veliki broj cijepljenih – dodao je ministar.
Osvrnuo se i na cijepljenje turistički djelatnika.

-Nuditi turističke usluge, a da turistički djelatnici nisu procijepljeni ne bi bilo posebno mudro, stoga kada za to dođe vrijeme i imamo dovoljnu količinu cjepiva, razmislit ćemo i o tome – rekao je odgovarajući na pitanje možemo li se reklamirati kao sigurna zemlja za turiste ako imamo slabu procijepljenost i ako nije cijepljena većina turističkih radnika.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist