Kultura

[FOTOGALERIJA] ‘Nora ili Kuća lutaka’: Premijera Ibsenovog vječnog komada u našem teatru

Premijera predstave ‘Nora – Kuća lutaka’, komad Henrika Ibsena u adaptaciji i dramaturgiji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića, koji potpisuje i scenografiju, održana je ovog petka u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca.

Puno gledalište našeg teatra uživalo je u predstavi koja spaja hrvatski kazališni istok i jug, a Vinkovčani će u njoj uživati već 21. listopada… Ukoliko večeras niste pogledali ovaj svevremenski komad, reprizne izvedbe su 8. i 9. listopada.

U predstavi igraju Matea Marušić – Nora, Matija Grabić – Helmer, Marija Šegvić – Linde, Bojan Beribaka – Krogstad i Hrvoje Sebastijan – doktor Rank.

– ‘Nora’ je remek djelo svoje vrste, još uvijek aktualna. Danas aktualnija više nego ikad, baš zbog toga što se tih davnih godina vidjelo kakav je položaj žene, koliko je nepravedan, a svjedoci smo i kako je situacija slična i dan danas – pred samu premijeru rekla nam je ‘Nora’, Matea Marušić, a ‘Helmer’, odnosno Matija Grabić naglasio nam je pak kako je ‘žalosno što ‘Nora’, komad koji se prikazao svijetu prije 143 godine, prava žena podrazumijeva slično kao danas.’

– Ovo nijemo promatranje sa strane svega što se događa oko nas, što normaliziramo situaciju ili ju ignoriramo… Čitav taj mentalitet koji se razvio u megalomansku zvijer, koja samo tako pušta da stvari idu svojim tokom i tako se događaju, filtrira samo ono što joj odgovara i osvrće se isto tako samo na ono što joj odgovara. Tako je i s pravima žena – istaknuo nam je mladi glumac pred premijernu izvedbu.

U autorskom timu su također Ana Mikulić (kostimografkinja), Žarko Dragojević (autor glazbe), Marko Mijatović (oblikovatelj rasvjete), Linda Valjalo (koreografkinja), Paola Dražić Zekić (glazbena korepetitorica / višeglasna obrada), Aljoša Rebolj (fotograf), Miran Brautović (oblikovatelj video projekcija) i Tajana Martić (jezična savjetnica).

Nakon premijere, održan je i prigodni domjenak u foyeru Kazališta Marina Držića.

Pročitajte još

U SURADNJI SA ZAKLADOM CABOGA STIFTUNG Otvorene prijave na radionicu ‘Kolende u susjedstvu Kaboge’

Dulist

Prigodan koncert DSO-a: Glazbena zahvala braniteljima

Dulist

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija