Hrvatska

Milanović: Neće nam rasti plaće; Zakon: Plaće rastu i dužnosnicima

zoran milanovic 280614

– Na dužnosnike i one koji rade u javnom sektoru koji svi imaju plaću veću od 8800 kuna, se ove promjene neće primjenjivati”, obećao je Milanović u rujnu kada je najavio porezne reforme koje će građanima povećati plaće.

No, u Zakonu kojega je mijenjala Vlada nema izuzeća – dakle, prema tom Zakonu plaće će rasti svima – i dužnosnicima i onima koji rade u javnom sektoru i imaju plaće veće od 8800 kuna, prenosi Index.hr

“Nisam računao i ne znam koliko bi mi plaća trebala rasti”

Ministri Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš jučer su novinarima kazalo kako ne znaju hoće li im rasti plaće. “Nisam računao i ne znam koliko bi trebala rasti. Mislim da to ne bi trebao biti fokus. Ova reforma daje šansu da brže vratimo oporavak gospodarstvu. U tom trenutku sigurno nitko u Vladi ne razmišlja o svojoj plaći”, rekao je Vrdoljak.

Nisam računala. Možda da, možda ne. Mislim da je to dobar potez, jedna mini porezna reforma. Da će na taj način biti poticaj da ljudi više troše. Jučer smo imali priliku čuti da je bio rast u maloprodaji u protekla dva mjeseca, i mislim da će se tom reformom pokrenuti rast maloprodaje, a onda i sve ostalo, malo po malo,ne treba gledati velike korake, jer i mali koraci su dobri koraci”, rekla je Mrak Taritaš.

Lalovac: Trebaju nam posebne odredbe da se ne dižu plaće dužnosnika

I sam ministar Lalovac kazao je kako zabrana povećanja plaća dužnosnicima ne može biti u tom zakonu o plaćama jer se Zakoni odnose na sve građane RH. “Plaće dužnosnika rješavaju se koeficijentima, uredbama i drugim aktima”, rekao je Lalovac. No, u prijedlogu zakona niti jedan jedini članak ne odnosi se na dužnosnike i ukoliko ne reguliraju to nekom posebnom odlukom plaće će rasti svima.

S tom novom poreznom reformom plaće državnog vrha rasle bi za 1.100 kuna, pa bi premijer Milanović umjesto 20.300 kuna primao 21.400 kuna, plaća predsjednika države skočila bi na gotovo 26.000 kuna, a šefa sabora na 22.700 kuna, javlja RTL.

No, ministar Grčić obećava: Nećemo si povećati plaće. “To je nešto što će biti regulirano posebno odlukom vlade i dogodit će se prije nego zakon stupi na snagu, dakle prije 01.01. iduće godine”, rekao je i dodao kako to nije tako jednostavno. “Riječ je o interventnoj mjeri…Tražimo novi način i novu metodu da održimo sustav, ali istovremeno da ispunimo cilj, a to je da se plaće državnih ne povećavaju”, prenosi RTL Grčićevu izjavu.

Dakle, prvo su donijeli Zakon kojim povećaju plaće svima, a sada će tražiti mjere i smišljati načine kako da sebi ne povećaju plaće.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist