Županija

MEHANIZMI POMOĆI Ministrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima potvrdila nastavak potpora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković protekle je subote nastavila radni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pri čemu je u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića posjetila Vinariju Miloš u Stonu te OPG Vinariju Bezak u Janjini.

-Nažalost, hrvatski vinski sektor jedan je od najpogođenijih koronakrizom zbog čega smo na raspolaganje stavili brojne mehanizme pomoći; osigurali smo kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima, a na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili smo i dodatne potpore – izjavila je ministrica Vučković u posjetu pelješkim vinarima.

-Do sada je u sklopu standardnih mjera Vinske omotnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena vrijednost potpore u iznosu od 30 milijuna kuna, ukupne vrijednosti investicija veće od 85 milijuna kuna. Ovom prilikom pozivam i na podnošenje zahtjeva na novi natječaj Mjere 21 u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom, kroz koju je u ovoj Županiji pomoć dobilo 105 korisnika u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna – dodala je ministrica.

Dijelom i zbog navedenih kriznih mjera, Vinska omotnica u 2020. godini ima najveće iskorištenje do sada, 94 posto – odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna. Također, u tijeku je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za ‘Ulaganja u vinarije i marketing vina’.

-Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata te europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima, što je jako bitno za ovu županiju. U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrditi autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima – izjavio je ovom prilikom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

„Ponikve“ su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU, a čiji je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta, dok je „Malostonska kamenica“ upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Pročitajte još

SASTANAK NA PELJEŠCU Vučković najavila potpore za vinare

Dulist

Županija sufinancira kamatnu stopu za kredite HAMAG BICRO-a

Dulist

Otvoren obnovljeni Gradski muzej u Korčuli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija