Kultura

MEĐUNARODNI SEMINAR ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA S MAESTROM LAJOVICEM Dirigenti iz svih krajeva svijeta u Dubrovniku!

Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Sve do 15. travnja u Gradu će boraviti dvanaest polaznika, a prvi put veći broj čine – dirigentice! Stižu iz svih dijelova Europe, a jedna polaznica čak i iz Kanade.

Seminar je organiziran u suradnji Fonda Lovro i Lilly Matačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo brojne aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje i širenje utjecaja umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa Lovra Matačića.

Stipendiranjem i nagrađivanjem talentiranih mladih dirigenata, podupiranjem njihova usavršavanja u zemlji i inozemstvu te organiziranjem velikog međunarodnog dirigentskog natjecanja svake četiri godine (od 1995.), Fond je u neprestanom kontaktu s novim naraštajima glazbenika, te izravno sudjeluje u njihovu umjetničkom stasanju.

Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom
Mladi dirigenti i ove će se godine usavršavati kroz šest dana Međunarodnog seminara orkestralnog dirigiranja s glasovitim maestrom Urošem Lajovicem i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom

Lovro Matačić (1899. – 1985.) do danas je ostao najveći hrvatski dirigent, čiji je mnogostruki talent, često i u nepovoljnim društveno-političkim okolnostima, uspijevao zasjati kao iznimna vrijednost koja uvijek pronalazi prostor za realizaciju. Ravnao je orkestrima poput Berlinske filharmonije i Londonske filharmonije, Clevelanskog orkestra, Bečkih simfoničara, Češke, Berlinske i Münchenske filharmonije, nastupao u Bavarskoj državnoj operi, Berlinskoj državnoj operi, bečkoj Državnoj i Volksoperi, Lyric operi u Chicagu, Teatru Colón u Buenos Airesu, bečkom Musikvereinu, milanskoj Scali, Rimskoj operi, sudjelovao u žiriju Karajanova dirigentskog natjecanja, surađivao s Wielandom Wagnerom u Bayreuthu, bio šef dirigent Nacionalnog orkestra Opere iz Monte Carla i počasni šef dirigent Simfonijskog orkestra NHK iz Japana – a to su samo neki od njegovih poslijeratnih postignuća u svijetu.

U domovini je uveo brojne repertoarne novosti i visoke standarde glazbene prakse, obilježio tri desetljeća Dubrovačkih ljetnih igara, ostvario niz ambicioznih planova kao šef dirigent Zagrebačke filharmonije te se zalagao za domaće suvremene skladatelje, uvrštavajući ih nerijetko i na programe svojih inozemnih nastupa. Njegovu doprinosu hrvatskoj glazbenoj sceni treba pribrojiti i oporučno izraženu želju za osnivanjem Fonda Lovro i Lilly Matačić.

Na ovogodišnjem seminaru, polaznici će se usavršavati kroz četiri djela: uvertira opere Oberon C.M. von Webera, uvertira Mozartove Čarobne frule, zatim Beethovenova uvertira Leonora br. 3 te Mendelssohnova Simfonija br. 4 tzv.’Talijanska’.

Publika će imati priliku vidjeti nastupe svih polaznika na završnom koncertu seminara u subotu, 15. travnja, ukoliko vrijeme dopusti, u atriju Kneževa dvora. Informacije o ulaznicama dostupne su na broj 417 110.

Izvor: Dubrovački simfonijski orkestar

Pročitajte još

Lerovo ‘Uglavnom vedro’ u Lazaretima

Dulist

GALERIJA FLORA Otvorena izložba polaznika PopHeart Factory radionica za djecu i odrasle

Dulist

[FOTO] PROLJEĆE PRI DVORU Folklorna večer ‘Pjesma, ples i mi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija