Kultura

MEĐUNARODNI DAN ŽENA Poslušajte predavanje ‘Marija Jurić Zagorka-književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka’

Prigodno predavanje povodom Međunarodnog dana žena održat će izv. prof. dr. sc. Katja Bakija u srijedu, 8. ožujka na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku (Ulica Branitelja Dubrovnika 29, učionica br. 60) u 14 sati, na temu ‘Marija Jurić Zagorka – književnica i prva hrvatska profesionalna novinarka’.

Predavanje organizira Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik, Županijska Komora Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku.

Povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija će predavanjem dati uvid u život i djelovanje Marije Jurić Zagorke u kontekstu onodobnih prilika na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Također, revalorizirat će se djelo te istaknute hrvatske novinarke, književnice, zagovornice ženskih i radničkih prava, prve žene koja je izvještavala iz Hrvatskog sabora i koja je bila dopisnica iz parlamenata Beča i Budimpešte.

No usprkos popularnosti koju je uživala među čitateljstvom, na nju se u književnim i novinarskim krugovima uglavnom gledalo podcjenjivački.

Marija Jurić Zagorka živjela je dugo, ali ne i dovoljno dugo da dočeka priznanje za svoj neumoran rad.

Pročitajte još

Otvorena izložba Nin i novac u Odjelu za arheologiju

Dulist

[FOTO] MJESEC MLADEŽI I DSO-a Neki su nastupili, a neki se upoznali sa svijetom glazbe!

Dulist

Ionescove ‘Stolice’ u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija