KulturaUrednički izbor

USKORO VIŠE DETALJA U rujnu stiže izložba maga pop-arta, Andyja Warhola!

USKORO VIŠE DETALJA U rujnu stiže izložba maga pop-arta, Andyja Warhola!

Umjetnička galerija Dubrovnik kroz svoj program rada i realizacijom programskih aktivnosti uživa veliki interes i ugled kako kod umjetnika, kustosa tako i kod institucija te kontinuirano ostvaruje suradnje i partnerstva s Ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika, nacionalnim i međunarodnim kulturnim institucijama. Stoga ne čudi ponovna ‘revitalizacija’ priče o ugošćavanju izložbe Andyja Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ova odlična priča nastala je kao rezultat suradnje Dubrovačko-neretvanske županije s regijom Prešov Slovačke republike. O svemu nam je više rekao Tonko Smokvina, ravnatelj UGD.

– Razgovori su započeti još 2017. godine, da bi se nastavili u 2019. godini. Potom su uslijedile pandemijske godine, te su se ponovno aktivirali u 2023. godini kada je prilikom posjeta izaslanstva Dubrovačko-neretvanska županija na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem regiji Prešov dogovorena mogućnost i termin kada bi u rujnu trebali ugostiti izložbu Andyja Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu. Nositelji ovog značajnog međunarodnog projekta su Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik uz Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu te Umjetničku galeriju Dubrovnik – naglasio nam je Smokvina.

Grad Dubrovnik, Dubrovačka-neretvanska županija i Umjetnička galerija Dubrovnik osigurali su termin te pokrenuli sve predradnje potrebne za realizaciju gostovanja izložbe Andyja Warhola, dodaje naš sugovornik.
– Kolegama iz Medzilaborca dostavili smo tlocrte izložbenog prostora palače Banac kako bi se s obzirom na zadane gabarite izložbenog prostora odredio koncept i samim time opseg izložbe i kako bi mogli započeti s pripremama i osiguravanjem svih uvjeta potrebnih za realizaciju ovog značajnog međunarodnog projekta. Trenutno smo u iščekivanju povratnih informacija od kolega iz Medzilaborca vezano za detalje i obujam izložbe, a tada ćemo moći nešto više reći o samom konceptu izložbe te započeti promociju. Suradnje sa srodnim institucijama na projektima koje uključuju međunarodne izložbe i jednako tako značajne nacionalne izložbe i gostovanja, zasigurno doprinose boljoj vidljivosti te pozicioniranju, mapiranju Umjetničke galerije Dubrovnik na kulturnoj karti Europe, a ujedno obogaćuju i samu kulturnu ponudu Grada Dubrovnika. Jednako tako nude mogućnost domaćim posjetiteljima da se pobliže upoznaju sa značajnim imenima i autorima čija su djela obilježila povijest umjetnosti 20 st. te su samim time od velikog svjetskog značaja – zaključio j u komentaru za naš tjednik Tonko Smokvina, ravnatelj UGD. Veselimo se rujnu!

Foto: Šime Fabris

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović