KulturaUrednički izbor

USKORO VIŠE DETALJA U rujnu stiže izložba maga pop-arta, Andyja Warhola!

UGD Sime Fabris

Umjetnička galerija Dubrovnik kroz svoj program rada i realizacijom programskih aktivnosti uživa veliki interes i ugled kako kod umjetnika, kustosa tako i kod institucija te kontinuirano ostvaruje suradnje i partnerstva s Ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika, nacionalnim i međunarodnim kulturnim institucijama. Stoga ne čudi ponovna ‘revitalizacija’ priče o ugošćavanju izložbe Andyja Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ova odlična priča nastala je kao rezultat suradnje Dubrovačko-neretvanske županije s regijom Prešov Slovačke republike. O svemu nam je više rekao Tonko Smokvina, ravnatelj UGD.

– Razgovori su započeti još 2017. godine, da bi se nastavili u 2019. godini. Potom su uslijedile pandemijske godine, te su se ponovno aktivirali u 2023. godini kada je prilikom posjeta izaslanstva Dubrovačko-neretvanska županija na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem regiji Prešov dogovorena mogućnost i termin kada bi u rujnu trebali ugostiti izložbu Andyja Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu. Nositelji ovog značajnog međunarodnog projekta su Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik uz Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu te Umjetničku galeriju Dubrovnik – naglasio nam je Smokvina.

Grad Dubrovnik, Dubrovačka-neretvanska županija i Umjetnička galerija Dubrovnik osigurali su termin te pokrenuli sve predradnje potrebne za realizaciju gostovanja izložbe Andyja Warhola, dodaje naš sugovornik.
– Kolegama iz Medzilaborca dostavili smo tlocrte izložbenog prostora palače Banac kako bi se s obzirom na zadane gabarite izložbenog prostora odredio koncept i samim time opseg izložbe i kako bi mogli započeti s pripremama i osiguravanjem svih uvjeta potrebnih za realizaciju ovog značajnog međunarodnog projekta. Trenutno smo u iščekivanju povratnih informacija od kolega iz Medzilaborca vezano za detalje i obujam izložbe, a tada ćemo moći nešto više reći o samom konceptu izložbe te započeti promociju. Suradnje sa srodnim institucijama na projektima koje uključuju međunarodne izložbe i jednako tako značajne nacionalne izložbe i gostovanja, zasigurno doprinose boljoj vidljivosti te pozicioniranju, mapiranju Umjetničke galerije Dubrovnik na kulturnoj karti Europe, a ujedno obogaćuju i samu kulturnu ponudu Grada Dubrovnika. Jednako tako nude mogućnost domaćim posjetiteljima da se pobliže upoznaju sa značajnim imenima i autorima čija su djela obilježila povijest umjetnosti 20 st. te su samim time od velikog svjetskog značaja – zaključio j u komentaru za naš tjednik Tonko Smokvina, ravnatelj UGD. Veselimo se rujnu!

Foto: Šime Fabris

 

Pročitajte još

IBRICA JUSIĆ UZ 60 GODINA KARIJERE ‘Prst sudbine pokazao mi je da sjednem na moje skaline’

Ivana Mijić Vulinović

ZAKLJUČENO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Beethovenova večer ispod volata Kneževa dvora

Dulist

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist