Koronavirus u Hrvatskoj

MEĐU NJIMA I HRVATSKA ‘Pao’ dogovor 13 europskih zemalja oko Covid-putovnice, evo kako će funkcionirati

MEĐU NJIMA I HRVATSKA 'Pao' dogovor 13 europskih zemalja oko Covid-putovnice, evo kako će funkcionirati

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorili su sedam kriterija za stvaranje covid-putovnice koja bi trebala olakšati turistička putovanja ovog ljeta, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Cilj je uvesti covid-putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji.

Covid-putovnicom bi se jednostavno dokazivalo je li netko cijepljen, ili je prebolio covid-19, ili ima važeći negativni test. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, kaže austrijska ministrica turizma.

Na poziv ministrice Elisabeth Köstinger, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska i Austrija prvi put su o uvođenju covid-putovnice razgovarali 29. ožujka. Dva tjedna kasnije, 13 članica EU složilo se da bi se koronapropusnica trebala uvesti najkasnije do lipnja, čime bi se olakšala putovanja prije kraja pandemije.

Glavni je uvjet kako izbjeći diskriminaciju, covid-putovnica ne smije se iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci, piše Jutarnji.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama, javlja ORF.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist