Politika

Matušiću plaća najveća!

Matušiću plaća najveća!

Iz imovinskih kartica saborskih zastupnika Tatjane Šimac Bonačić (SDP) i Frana Matušića (HDZ) te zamjenika ministra turizma Olega Valjala vidi se kako među njima Matušić prima najveću plaću – 16 700 kn, a Šimac Bonačić najmanju – 15 239 kuna. Valjalo je 'zlatna sredina' sa 16 500 neto naknade…

Sa svakom promjenom vlasti bilo na lokalnoj bilo na državnoj razini oči javnosti uprte su u imovinske kartice novih, pa i onih starih dužnosnika. Tako smo i mi zavirili u imovinu ne samo aktualnih saborskih zastupnika iz Dubrovnika, nego i u onu zamjenika ministra turizma, Dubrovčanina Olega Valjala.

Ovaj diplomirani ekonomist u Ministarstvo turizma otišao je iz hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli, a obnašao je i volonterski dužnost gradskog vijećnika za što je primao naknadu od 1500 kuna. Valjalova neto plaća iznosi 16 500 kuna (28.502,00 bruto). Iz imovinske kartice zamjenika ministra vidi se da mu je plaća na godišnjoj razini (zbroj mjesečnih plaća na godišnjoj razini, uvećan za nagrade i druge isplate poslodavca kod kojeg se ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada) bila 506.734,12 u neto iznosu, a po napomeni na kraju kartice zaključuje se kako je riječ o plaću koju je Valjalo imao kao zaposlenik Jadranskih luksuznih hotela.

ZEMLJIŠTE, AUTO, MOTOR…

Valjalo je od 1. siječnja do 1. prosinca 2011. godine bio član uprave JLH-a za financije, u Hotelu Palace je od 11. ožujka do 1. prosinca 2011. bio predsjednik Uprave, a u istom razdoblju istu je funkciju obnašao i u Hotelu Bonavia u Rijeci.

Do 31. prosinca 2011. godine Valjalo je za članstvo u Nadzornom odboru gradske tvrtke UTD Ragusa primao naknadu od 2 tisuće kuna, a 5 tisuća kuna primao je za poslove savjetnika u Jadranskim luksuznim hotelima, također zaključno s 31. prosincem 2011. godine.

Od nekretnina zamjenik ministra turizma posjeduje kao suvlasnik zemljište/parking od 34,75 kvadrata u Dubrovniku, čija je tržišna vrijednost 150 tisuća kuna, a stekao ga je plaćom. Od pokretnina ima auto Opel Merivu iz 2009. godine tržišne vrijednosti 55 tisuća kuna, a kupio ga je uz pomoć kredita, odnosno operativnog leasinga. Ima Valjalo i vespu iz 2005. godine vrijednosti 4 tisuće kuna, koju je kupio plaćom.

Supruga mu je kreditom kupila dionice Hrvatskog telekoma (69) nominalne vrijednosti 16 630 kuna. Supružnici Valjalo imaju i ušteđevine. Odnosno on ima ušteđevinu u iznosu od 80 tisuća eura, koju je stekao uz pomoć plaće te od imovine i imovinskih prava. Supruga je od plaće uštedjela 6 tisuća eura, a 1700 eura ušteđevina je malodobnog djeteta, stečena na neki drugi način, piše u kartici.

Ima zamjenik ministra i drugi dohodak čiji je neto iznos na godišnjoj razini 20 tisuća kuna, dok od imovine i imovinskih prava ima godišnji neto iznos 76.113,56 kuna. U napomeni imovinske kartice istaknuto je kako su drugi primitci – primitci od imovine nastali prodajom dionica INA-e.

ŠTO IMA ZAMJENICA GRADONAČELNIKA

Osim Valjala, imovinske kartice su Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa morali podnijeti i svi saborski zastupnici, među njima i oni s područja naše Županije Tatjana Šimac Bonačić, Frano Matušić, Mladen Marelić te Branko Bačić. No, spomenimo imovinu dvojca iz Dubrovnika – Šimac Bonačić i Matušića.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, koja tu dužnost obavlja volonterski, prima 15 239 kuna neto naknade kao saborska zastupnica (SDP), što je na godišnjoj razini neto iznos od 182 868 kuna. Vlasnica je i stana od 94 kvadrata u Dubrovniku vrijednog oko 1,9 milijuna kuna, koji je stečen plaćom, prihodima od samostalne djelatnosti te kreditnim zaduženjem. Ostale nekretnine – kuća (100 kvadrata, nasljedstvo) u Dubrovniku, zemljište na Racu (410 kvadrata, od samostalne djelatnosti) te poslovni prostor u Dubrovniku (70 kvadrata, kredit) je imovina supruga ukupne tržišne vrijednosti oko 4,7 milijuna kuna.

Šimac Bonačić posjeduje i automobil Fiat Bravo iz 2008., kupljen sredstvima plaće i kreditom, suprug ima isti automobil, ali iz 1997. stečen plaćom, a na njemu je i Mercedes E iz 2007. stečen samostalnom djelatnošću i prodajom imovine.

Supružnici Bonačić imaju i po 33 dionice T-COM-a kupljene od samostalne djelatnosti, a tu je i suprugova ušteđevina – 15 tisuća kuna uštedio je plaćom, samostalnom djelatnošću, kreditom i prodajom imovine, na isti način uštedio je i 26 tisuća eura, dok je 10 tisuća američkih dolara uštedio plaćom i od samostalne djelatnosti. Bonačići godišnje primaju i po 2 tisuće kuna dividende.

MATUŠIĆ OPTEREĆEN KREDITIMA

Frano Matušić, saborski zastupnik HDZ-a, prima neto plaću od 16 700 kuna ili 200 tisuća kuna na godišnjoj razini. Naslijedio je kuću u Dubrovniku od 120 kvadrata tržišne vrijednosti milijun i pol kuna, a kreditom je kupio stan od 29 kvadrata u Zagrebu, vrijednosti 470 tisuća kuna. Posjeduje Matušić i garažu u Dubrovniku vrijednu 150 tisuća kuna.  
Mercedes C220 iz 2006. godine vrijedan je 200 tisuća kuna, a ga kupio je Matušić kreditom, jednako kao i skuter Piaggio Liberty iz 2007. godine čija je vrijednost 15 tisuća kuna.

Vlasnik je i 147 dionica Atlantske plovidbe, koje je kupio kreditnim zaduženjem, a ima i dionice HT-a nominalne vrijednosti 18.000,00 kuna kupljene iz plaće i kredita. Matušić je uspio ponešto i uštedjeti i to 84 tisuće kuna, te 55 tisuća eura. Iznos kunske štednje stekao je prodajom imovine, a devize je uštedio od plaće, drugih izvora dohotka, nasljedstvom te kreditom.
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist