Politika

Premijer Milanović: Proračun je racionalan

vlada sjednica

Hrvatska Vlada u Sabor je uputila prijedlog državnog proračuna za ovu godinu s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine.

Prihodi su planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, što je 1,4 posto više nego 2011., donosi hrt.hr.

– Ovaj proračun je racionalan i realan. Svjesni smo da trenutno moramo štedjeti kako bismo se kvalitetno razvijali i to je bit ovog proračuna. Ovo su mjere za koje vjerujemo da će potaknuti rast i razvoj u Hrvatskoj – istaknuo je premijer Zoran Milanović
Deficit proračuna planiran je na 9,9 milijardi kuna, ili 2,8 posto BDP-a. Doda li se smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna i planirani porast prihoda za posebne namjene i pomoći u iznosu od 598,7 milijuna kuna i za taj iznos planirani porast rashoda financiranih iz tog izvora – ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna.

Vlada je smanjila rashode za zaposlene za 1,5 milijardu kuna, a doda li se i 450 milijuna kuna za zaposlene u zdravstvu ukupno je smanjenje 1,95 milijardu kuna. Materijalni se rashodi smanjuju za 317 milijuna kuna, a rashodi za subvencije za ukupno 1,2 milijardu kuna, pri čemu je smanjenje za poljoprivredu 817 milijuna kuna, a na stavci HŽ-a ukupno 543 milijuna kuna. Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.
 

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist