Politika

MATO FRANKOVIĆ SUGRAĐANIMA Izađite na izbore, budućnost grada i naše djece u vašim je rukama!

MATO FRANKOVIĆ SUGRAĐANIMA Izađite na izbore, budućnost grada i naše djece u vašim je rukama!

Izađite u nedjelju na izbore. 16. svibnja birajmo čast – poručio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković na u petak održanoj završnoj konferenciji za medije. Zahvalio se pred lokalne izbore i svim političkim rivalima na u najvećoj mjeri korektnoj kampanji iako smo proteklih dana svjedočili kako i nije od svih bila toliko korektna. No, istaknuo je kako on uvijek prašta te kako je naučio na udarce pa i one ispod pojasa te kako se na to neće osvrtati.
-Naši sugrađani u nedjelju biraju one koji će ih predstavljati u iduće četiri godine. To je jako važno za budućnost grada i sve naše djece – rekao je Franković.
Prvo se osvrnuo na protekli četverogodišnji mandat.
-Obećali smo politiku čistih ruku, bez afera, časno i odgovorno. To smo i ispunili. Obećali smo otkriti i EU fondove. 2017. godine Grad Dubrovnik imao je nula kuna povučenih iz EU fondova, a danas Grad ima preko milijardu povučenih sredstava. Obećali smo riješiti i problem pročistača. Zatekli smo ga u fazi od 10 posto izvedenih radova, s brojnim problemima, posebno s izvođačem i podizvođačem. Uhvatili smo se u koštac s tim problemima i završili ga te danas naši sugrađani piju čistu vodu 365 dana u godini rekao je. Potom se dotaknuo projekta Aglomeracije vrijednog 800 milijuna kuna, s kojim smo nadomak toga da će svaki dio grada imati vodovodnu infrastrukturu, odvodnju i kanalizacijsku mrežu. Koncentrirali so se i na mlade, dodao je, te podsjetio na prve stanove u Mokošici za mlade obitelji koji će se dodijeliti u lipnju, ali i na 70 tisuća metara kvadratnih zemljišta na Pobrežju koje će se u budućnosti dodjeljivati mladima za stambeno zbrinjavanje. Izgrađena je i cesta od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, koja je ključni infrastrukturni projekt za širenje grada, budući da je budućnost širenja upravo prema Gornjim selima.
-Izgradili smo i prvu školu nakon 35 godina, a to je OŠ Montovjerna, pripremili smo projektnu dokumentaciju i raspisali javnu nabavu za novu školu Marina Getaldića, koja bi od iduće godine trebala ići u jednosmjensku nastavu, a napravili smo i sve potrebno za nadogradnju OŠ Mokošice. Dozvolu očekujemo do listopada tako da bi se i ona iduće godine mogla početi graditi. 2023. bit ćemo grad u kojem će sva djeca ići na nastavu u jednoj smjeni – podsjetio je dalje te napomenuo kako je pokrenut i val povijesnih ulaganja u sportsku infrastrukturu u koju se 30 godina nije uložila lipa.
-Danas je Dubrovnik napravio iskorak kad govorimo o sportskoj infrastrukturi, ali trebat će ga raditi i u budućnosti – ističe Franković. Potom se osvrnuo na ulaganja u domove za starije te napomenuo kako se trenutno gradi dom u Gružu, a predana je dokumentacija za građevinsku dozvolu i za dom umirovljenika ispod OB Dubrovnik.
-Brinuli smo i o imovini Grada. Trvđava Imperijal na Srđu vratila se u okrilje Grada, otkupili smo i Vilu Čingriju za Centra kompetentnosti, vratio nam se i ljetnikovac Kaboga, a riješili smo i pitanje UTD Raguse te se doveli u situaciju gospodarenja vrijednom imovinom – ističe. Spomenuo je tu i pitanje Luke Dubrovnik, čije su dionice bile pod blokadom RH, a koja danas nastavlja, kao strateška tvrtka od interesa Grada Dubrovnika, sigurnim jedrima naprijed. S DPDS-om su sklopljeni bolji uvjeti za Grad budući da se prihod od zidina danas dijeli u omjeru 60:40 posto u korist gradske blagajne, a riješeno je i pitanje koncesije za žičaru s tim da su plaćeni i svi dugovi iz prošlosti.
Na red je potom došao osvrt na turizam. Podsjetio je ovom prilikom kako je njegovu Gradsku upravu 2017. godine dočekao kaos te da se u to vrijeme Dubrovnik nalazio na svim crnim listama kao grad kojega treba izbjegavati. Zbog toga se započelo s projektom Respect The City kojega je prepoznala svjetska turistička javnost. No, onda je nastupila kriza.
-Vrijeme krize je vrijeme za hrabre. Vrijeme za ljude koji znaju kako reagirati. Reagirali smo na način da smo podignuli zdravstveni standard svih sugrađana i posjetitelja, kupili smo pet respiratora i uređaj za pojačano ventiliranje zraka za Opću bolnicu Dubrovnik u kojoj u nijednom trenutku nije dovedeno u pitanje pružanje adekvatne medicinske skrbi – rekao je. Krenuo je potom na komunikaciju s turističkim tržištima, koja se cijelo vrijeme održavala kako bismo se pripremili za sezonu 2021. Podsjetio je kako su iz prije nekoliko mjeseci optužili da se potpuno suludo ulaže u američko tržište kad nema aviona. No, sve to rezultiralo je činjenicom kako će Dubrovnik od srpnja do kraja listopada sa Sjedinjenim Američkim Državama biti povezan čak osma puta tjedno s dvije avio kompanije. Isto tako, nakon deset godina vraća se direktna linija iz Moskve, a nakon 32 godine bit ćemo svakodnevno povezani s Amsterdamom. Najavio je i krajem svibnja povratak British Airwaysa.
-Za sve ovo je bila važna i zdravstvena sigurnost – rekao je te naglasio kako smo pali na ispod 100 zaraženih. Također smo jedan od najviše procijepljenih gradova u RH s preko 25 posto procijepljenosti opće populacije starije od 18 godina. Prema očekivanjima, iduće subote trebalo bi se završiti s programom cijepljenja turističkih djelatnika čime ćemo poslati poruku kako smo sigurna destinacija.
-Uvjeren sam da su pred nama dobri dani i vrijeme turističkog oporavka. Pred nama su i nove četiri godine, a vi ste ti koji će odlučiti tko će i kako upravljati gradom. Imamo jasan plan za budućnost, jasan plan oporavka turizma i ulaganja u iduće 4 godine – poručio je svojim sugrađanima. Naglasio je kako se u iduće četiri godine planira uložiti više od 3 milijarde kuna u infrastrukturu, a posebno je istaknuo sportsku infrastrukturu. Tako je planirana gradnja multifunkcionalne sportske dvorane u Gospinom polju, izgradnja Lapadske ljepotice koja će biti na ponos svima. Također, za četiri godine imat ćemo novi dom umirovljenika ispod bolnice, azil za životinje i moderan dom za beskućnike. Sve će škole biti u jednoj smjeni, a vrtići po svim pedagoškim standardima.
-Sve ovom temeljimo na jasnom tijeku novac. Pokazali smo da znamo koristiti EU fondove. Milijarda kuna je iza nas u četiri godine iako smo uhvatili zadnji vlak jer se radilo o kraju programskog razdoblja EU. Sad je pred nama novo programskog razdoblje te očekujemo povlačenje 3 milijarde kuna u četiri godine – poručio je. Građane stoga očekuju i brojna rasterećenja: nula posto prireza, nula posto poreza na potrošnju ugostiteljima i poduzetnicima, besplatan vrtić i produženi boravak za sve učenike od 1. do 4. razreda, umirovljenicima besplatno dopunsko osiguranje s imovinskim cenzusom do 3500 kuna te svim građanima besplatan javni prijevoz.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist