Politika

MATO FRANKOVIĆ SUGRAĐANIMA Izađite na izbore, budućnost grada i naše djece u vašim je rukama!

Izađite u nedjelju na izbore. 16. svibnja birajmo čast – poručio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković na u petak održanoj završnoj konferenciji za medije. Zahvalio se pred lokalne izbore i svim političkim rivalima na u najvećoj mjeri korektnoj kampanji iako smo proteklih dana svjedočili kako i nije od svih bila toliko korektna. No, istaknuo je kako on uvijek prašta te kako je naučio na udarce pa i one ispod pojasa te kako se na to neće osvrtati.
-Naši sugrađani u nedjelju biraju one koji će ih predstavljati u iduće četiri godine. To je jako važno za budućnost grada i sve naše djece – rekao je Franković.
Prvo se osvrnuo na protekli četverogodišnji mandat.
-Obećali smo politiku čistih ruku, bez afera, časno i odgovorno. To smo i ispunili. Obećali smo otkriti i EU fondove. 2017. godine Grad Dubrovnik imao je nula kuna povučenih iz EU fondova, a danas Grad ima preko milijardu povučenih sredstava. Obećali smo riješiti i problem pročistača. Zatekli smo ga u fazi od 10 posto izvedenih radova, s brojnim problemima, posebno s izvođačem i podizvođačem. Uhvatili smo se u koštac s tim problemima i završili ga te danas naši sugrađani piju čistu vodu 365 dana u godini rekao je. Potom se dotaknuo projekta Aglomeracije vrijednog 800 milijuna kuna, s kojim smo nadomak toga da će svaki dio grada imati vodovodnu infrastrukturu, odvodnju i kanalizacijsku mrežu. Koncentrirali so se i na mlade, dodao je, te podsjetio na prve stanove u Mokošici za mlade obitelji koji će se dodijeliti u lipnju, ali i na 70 tisuća metara kvadratnih zemljišta na Pobrežju koje će se u budućnosti dodjeljivati mladima za stambeno zbrinjavanje. Izgrađena je i cesta od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, koja je ključni infrastrukturni projekt za širenje grada, budući da je budućnost širenja upravo prema Gornjim selima.
-Izgradili smo i prvu školu nakon 35 godina, a to je OŠ Montovjerna, pripremili smo projektnu dokumentaciju i raspisali javnu nabavu za novu školu Marina Getaldića, koja bi od iduće godine trebala ići u jednosmjensku nastavu, a napravili smo i sve potrebno za nadogradnju OŠ Mokošice. Dozvolu očekujemo do listopada tako da bi se i ona iduće godine mogla početi graditi. 2023. bit ćemo grad u kojem će sva djeca ići na nastavu u jednoj smjeni – podsjetio je dalje te napomenuo kako je pokrenut i val povijesnih ulaganja u sportsku infrastrukturu u koju se 30 godina nije uložila lipa.
-Danas je Dubrovnik napravio iskorak kad govorimo o sportskoj infrastrukturi, ali trebat će ga raditi i u budućnosti – ističe Franković. Potom se osvrnuo na ulaganja u domove za starije te napomenuo kako se trenutno gradi dom u Gružu, a predana je dokumentacija za građevinsku dozvolu i za dom umirovljenika ispod OB Dubrovnik.
-Brinuli smo i o imovini Grada. Trvđava Imperijal na Srđu vratila se u okrilje Grada, otkupili smo i Vilu Čingriju za Centra kompetentnosti, vratio nam se i ljetnikovac Kaboga, a riješili smo i pitanje UTD Raguse te se doveli u situaciju gospodarenja vrijednom imovinom – ističe. Spomenuo je tu i pitanje Luke Dubrovnik, čije su dionice bile pod blokadom RH, a koja danas nastavlja, kao strateška tvrtka od interesa Grada Dubrovnika, sigurnim jedrima naprijed. S DPDS-om su sklopljeni bolji uvjeti za Grad budući da se prihod od zidina danas dijeli u omjeru 60:40 posto u korist gradske blagajne, a riješeno je i pitanje koncesije za žičaru s tim da su plaćeni i svi dugovi iz prošlosti.
Na red je potom došao osvrt na turizam. Podsjetio je ovom prilikom kako je njegovu Gradsku upravu 2017. godine dočekao kaos te da se u to vrijeme Dubrovnik nalazio na svim crnim listama kao grad kojega treba izbjegavati. Zbog toga se započelo s projektom Respect The City kojega je prepoznala svjetska turistička javnost. No, onda je nastupila kriza.
-Vrijeme krize je vrijeme za hrabre. Vrijeme za ljude koji znaju kako reagirati. Reagirali smo na način da smo podignuli zdravstveni standard svih sugrađana i posjetitelja, kupili smo pet respiratora i uređaj za pojačano ventiliranje zraka za Opću bolnicu Dubrovnik u kojoj u nijednom trenutku nije dovedeno u pitanje pružanje adekvatne medicinske skrbi – rekao je. Krenuo je potom na komunikaciju s turističkim tržištima, koja se cijelo vrijeme održavala kako bismo se pripremili za sezonu 2021. Podsjetio je kako su iz prije nekoliko mjeseci optužili da se potpuno suludo ulaže u američko tržište kad nema aviona. No, sve to rezultiralo je činjenicom kako će Dubrovnik od srpnja do kraja listopada sa Sjedinjenim Američkim Državama biti povezan čak osma puta tjedno s dvije avio kompanije. Isto tako, nakon deset godina vraća se direktna linija iz Moskve, a nakon 32 godine bit ćemo svakodnevno povezani s Amsterdamom. Najavio je i krajem svibnja povratak British Airwaysa.
-Za sve ovo je bila važna i zdravstvena sigurnost – rekao je te naglasio kako smo pali na ispod 100 zaraženih. Također smo jedan od najviše procijepljenih gradova u RH s preko 25 posto procijepljenosti opće populacije starije od 18 godina. Prema očekivanjima, iduće subote trebalo bi se završiti s programom cijepljenja turističkih djelatnika čime ćemo poslati poruku kako smo sigurna destinacija.
-Uvjeren sam da su pred nama dobri dani i vrijeme turističkog oporavka. Pred nama su i nove četiri godine, a vi ste ti koji će odlučiti tko će i kako upravljati gradom. Imamo jasan plan za budućnost, jasan plan oporavka turizma i ulaganja u iduće 4 godine – poručio je svojim sugrađanima. Naglasio je kako se u iduće četiri godine planira uložiti više od 3 milijarde kuna u infrastrukturu, a posebno je istaknuo sportsku infrastrukturu. Tako je planirana gradnja multifunkcionalne sportske dvorane u Gospinom polju, izgradnja Lapadske ljepotice koja će biti na ponos svima. Također, za četiri godine imat ćemo novi dom umirovljenika ispod bolnice, azil za životinje i moderan dom za beskućnike. Sve će škole biti u jednoj smjeni, a vrtići po svim pedagoškim standardima.
-Sve ovom temeljimo na jasnom tijeku novac. Pokazali smo da znamo koristiti EU fondove. Milijarda kuna je iza nas u četiri godine iako smo uhvatili zadnji vlak jer se radilo o kraju programskog razdoblja EU. Sad je pred nama novo programskog razdoblje te očekujemo povlačenje 3 milijarde kuna u četiri godine – poručio je. Građane stoga očekuju i brojna rasterećenja: nula posto prireza, nula posto poreza na potrošnju ugostiteljima i poduzetnicima, besplatan vrtić i produženi boravak za sve učenike od 1. do 4. razreda, umirovljenicima besplatno dopunsko osiguranje s imovinskim cenzusom do 3500 kuna te svim građanima besplatan javni prijevoz.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

KRISTIĆ: Dubrovnik je ove zime bez izravnih zračnih linija s europskim i svjetskim odredištima. Tko je odgovoran?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija