Politika

MARO KRISTIĆ “Glasačima u drugom krugu nećemo nikoga preporučiti”

MARO KRISTIĆ “Glasačima u drugom krugu nećemo nikoga preporučiti”

Nećemo davati preporuke našim glasačima za koga glasovati u drugom krugu, ali oni kandidati koji podrže naše stavove u ključnim temama vjerojatno će dobiti potporu naših birača – rekli su članovi Koalicijske liste grupe birača Mara Kristića ‘Zajedno za Grad’ danas na konferenciji za medije.

Zahvalili su se biračima koji su im ukazali povjerenje i svojim glasovima omogućili da i u iduće dvije godine budu aktivni čimbenici u Gradskom vijeću.

Istaknuli su kako će podržati izgradnju pročistača pod uvjetom da je riječ o vodi samo za građane Dubrovnika, a ne i za apartmansko naselje na Srđu, jer se novcem iz EU fondova ne može financirati privatni projekt. Protiv su izgradnje HE Ombla, jer smatraju da je njezin cilj komercijalna eksploatacija vode, a i da je projekt rizičan po okoliš. Tražit će od Gradskog vijeća da se UPU platoa Srđa stavi izvan snage, nakon odluke Visokog upravnog suda, a tražit će i raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial. Smatraju kako bi trebalo osnovati samostalnu ustanovu Muzej Domovinskog rata, a s prihodom muzeja financiralo bi se održavanje zbirke i dijelom za pomoć braniteljskim udrugama. Pokrenut će inicijativu izrade novog GUP-a, jer trenutni nije usklađen sa zakonima iz područja urbanizma.

– Naši su birači senzibilizirani za ove teme i očekuju da i dalje ustrajemo na njima. Od gradonačelničkih kandidata očekujemo jasan i nedvosmislen stav o navedenim temama – istaknuo je Nikša Selmani.

– Uvjereni smo da će u drugom krugu izbora za gradonačelnika grada Dubrovnika građani iskazati mišljenje o preostalim opcijama koje nam se nude na jedini način na koji je to moguće, a to je svojim stavom na glasačkom listiću. U tom će odlučivanju važnu ulogu imati jasan i nedvosmislen stav gradonačelničkih kandidata o pitanjima koja smo upravo naveli – kazao je Maro Kristić.

Članovi KLGB Mara Kristića smatraju kako pitanje većine i manjine u Gradskom vijeću ne bi trebalo biti ključno.
– Sigurno nećemo stvarati problem u funkcioniranju Gradskog vijeća. Tražit ćemo partnere i spremni smo surađivati na svim aktivnostima od interesa za Dubrovnik – rekao je Kristić, dodavši kako je teško očekivati suradnju s kandidatom Androm Vlahušićem, jer se programatski ne dodiruju.

Najavu da će na prvoj sjednici Gradskog vijeća krajem ožujka gradskim vijećnicima biti ponuđen isti Proračun koji je bio razlog raspuštanju Maro Kristić je označio ‘neprihvatljivom’.
– Proračun je predložila osoba pravomoćno osuđena za zlouporabu ovlasti, a imali smo i suštinskih primjedbi. Sigurno bi nam, ako se ponovi, bio neprihvatljiv. Imat ćemo svoje prijedloge kako ga učiniti drukčijim. Nas zanima jedino interes građana – istaknuo je Kristić, koji smatra kako će do suradnje doći sa svima koji su spremni prebroditi krizu vlasti, ali ne kao neki novi Dubrovački dogovor, već kao potpuno nova dubrovačka priča.

– Ukoliko bude spremnosti za suradnju, može biti dogovor na ponos svih građana Dubrovnika, a u kojem neće biti privatnih interesa – dodao je Kristić, dok je Ljubo Nikolić dodao kako su o svakoj temi spremni razgovarati.

– To ne znači da ćemo se vezati ulaskom u bilo kakvu koaliciju. Dosad smo u Gradskom vijeću podržavali odluke koje su bile donesene konsenzusom, a bile su zakonite i u interesu građana – istakli su članovi KLGB Mara Kristića, koji nisu izričito odbacili suradnju niti s DDS-om Pera Vićana. Smatraju kako dosadašnji način ‘prebrojavanja ruku’ treba zaboraviti i okrenuti se drukčijem stilu upravljanja.

– U našem slučaju neće biti lobiranja. Dosta je s tim. Vjerujem da bez obzira na stranačku obojenost na svakoj strani ima dovoljno obrazovanih ljudi koji vole Grad. Stil upravljanja gradom se treba mijenjati, moramo se okupljati oko kvalitetnih projekata, a ne dijeliti na lijeve i desne – kazao je Nikša Selmani.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist