Koronavirus u Hrvatskoj

Markotić: Ograničavanje rada noćnih klubova pokazat će učinak

Još će nekoliko dana biti povećanih brojeva, a onda ljudi počinju shvaćati upozorenja i počnu se pridržavati te brojka počinje padati. Cijelo vrijeme tu igru s virusom držati pod kontrolom u Hrvatskoj na dobar način – rekla je u Dnevniku HTV-a prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević komentirajući 151 novi slučaj zaraze zabilježen ove nedjelje. Na činjenicu da su većina sada zaraženih mladi koji su se zarazili u noćnim klubovima i jesu li oni uopće svjesni opasnosti, obzirom da im već nekoliko puta poslan im je apel, rekla je da je ograničavanje rada noćnih klubova jedna od mjera koja će imati određene učinke.

– Mladost sama po sebi je vesela i slobodnija i manje se boji. Vjerujem da će oni ipak čuti apele gradonačelnika i brojnih liječnika. Uskoro im stižu i obveze. Mlade ljude mora se razumjeti njihova situacija jer su i oni podnijeli jedan dio tereta s lockdownom i mjerama i logično je da su poželjeti ljeti se opustiti, Vjerujem da će do njih doći apeli upozorenja jer i oni vole svoje starije koji mogu postati rizične skupine – istaknula je Markotić. Dodala je kako je ljeto i imamo povećane brojke koje bi u nekom zimskom razdoblju bile vrlo ozbiljne i sigurno dovele do puno ozbiljnijih situacija.

– Već danima imamo oko 90 % onih koji su inficirani i ne trebaju bolničko liječenje, a samo je oko 1 % na respiratoru. Ne može se gledati samo povećane brojke nego cijela situacija. Pratimo ju budno mi koji smo zaduženi za to, rekla je Markotić. Od 760.000 gostiju, koji trenutačno borave u Hrvatskoj, Markotić je rekla da nema jako puno oboljelih među turistima, ono što su zemlje prijavile službeno.

– Pravo je svake države da postavlja svoje uvjete za svoje građane. Međutim, većina turista kaže da se osjeća sigurnije nego u njihovim zemljama. U Austriji je nekoliko puta više oboljelih, a dvostruko više umrlih na milijun stanovnika od Hrvatske. Slovenija je tu negdje kao i mi, a Italija ima 16 puta više umrlih od Hrvatske. Hrvatska pored ovako jake turističke sezone uspijeva održati sigurnost i svojih građana i turista. Većina oboljelih ima blage oblike. Nema stranaca po respiratorima, nisu nam pune bolnice turista i to je nešto što je ako dobro. S druge strane možemo se pitati što će biti sa zimskim turizmom u Italiji, Sloveniji i Austriji, hoće li oni odustati od svojih skijališta s obzirom na to da će to biti puno rizičnija situacija – smatra Markotić. Istaknula je i kako će na jesen vladati ozbiljnija situacija.
-Trebat će nam više napora da držimo sve pod kontrolom jer ujesen, osim Covida-19 koji ne posustaje, imat ćemo i druge respiratorne infekcije. Tu je pitanje i nekakvih dvojnih infekcija. Sigurno će biti veći pritisak na zdravstveni sustav – rekla je Markotić te je uvjerena da će s time moći nositi.

Pročitajte još

Danas 146 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, preminule dvije osobe

Dulist

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, manje osoba u samoizolaciji

Dulist

NOVI PODACI ZA ŽUPANIJU Četiri novozaražene osobe, tri se oporavile

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija