Aktualno

Luka radnički dom u Gružu daje u najam

Luka radnički dom u Gružu daje u najam

Luka Dubrovnik odlučila je radnički dom u Ulici Stjepana Cvijića dati u najam.

Riječ je, podsjetimo, o prizemlju zgrade, koje je u potpuno derutnom stanju. Iako su prvotni planovi bili urediti ove prostore s desetak soba pa ih tek onda dati u najam na određeni broj godina nekoj hotelskoj kući ili ugostiteljskom objektu ili pak samostalno njima upravljati, to se promijenilo. Potvrdio nam je predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž.

Naime, u travnju ove godine Raguž je u razgovoru za DuList upravo na temu radničkog doma istaknuo kako je Luka Dubrovnik počela prikupljati ponude za uređenje ovog prostora, a već je tada napomenuo kako iznosi nisu mali. Uz to, pristupilo se i rješavanju vlasništva.

— U katastru rješavamo samo vlasništvo koje jest na vlasništvu Luke, ali ne d.d., nego bivšeg poduzeća Luka. Naši pravnici trenutno rade na rješavanju ovoga pitanja. Opravdano, dosad su nas stanari zgrade upozoravali da se širi nesnosan smrad što smo rješavali svako malo. Ono što ćemo napraviti jest upristojiti postojeće stanje u potpunosti. Šteta je da u gradu gdje se traži krevet više, postoji prostor gdje ima desetak soba, a koji stoji u takvom stanju. Hoće li to Luka sama raditi ili ćemo dati nekom u najam nekoj hotelskoj kući ili ugostiteljskom objektu na određeni broj godina… To ćemo tek vidjeti. Stojimo pri tome da to treba urediti i to ćemo napraviti – najavio je tada predsjednik Uprave Luke Dubrovnik. Treba istaknuti kako je vlasništvo riješeno, rekao nam je Raguž, i tek se tada pristupilo realizaciji odluke o davanju prostora u najam.

— Moram reći kako iznosi u ponudama koje smo zaprimili nisu mali. Najmanji iznos je 4,5 milijuna kuna. Stoga smo odlučili da ćemo vrlo vjerojatno navedeni prostor rentati. Taj prostor više od 20 godina nije u funkciji i šteta je da je u takvom stanju, a nalazi se u centru grada. Nekome može dobro doći za smještaj svojih radnika, a Luka Dubrovnik u konačnici na tome može zaraditi. Naime, u ovom smo trenutku u gubitku jer svako nekoliko moramo poslati na lokaciju Sanitat da napravi deratizaciju kao i Vrtlara da pokosi zaraslo raslinje – ističe Željko Raguž.

— Mislili smo da će iznosi biti manji, ali kad smo vidjeli ponude, shvatili smo da ne želimo ulagati u nešto što nije naš core business. Nije business Luke bavljenje iznajmljivanjem apartmana i soba što bi gore jedino imalo smisla – smatra predsjednik Uprave Luke Dubrovnik. Stoga je objavljen i oglas za davanje prostora u najam. — Pristigla je jedna ponuda jedne gradske tvrtke, koja želi to preuzeti i plaćati Luci Dubrovnik godišnji najam. Sad smo u fazi pregovora pa ćemo vidjeti kako će to završiti – ističe Raguž. Na pitanje o kojoj se tvrtki radi te o kolikoj visini godišnjeg najma, Raguž nije želio govoriti.

— To je u ovom trenutku poslovna tajna jer mi smo dioničko društvo, nismo u većinskom vlasništvu Grada. Nadzorni odbor je sa svim upoznat, a mi ćemo kao Luka biti zadovoljni s navedenim ako dođe do realizacije – govori nam Raguž. Na naše pitanje na koliko godina će se derutno prizemlje zgrade u Gružu dati u najam odgovara:

— Prostor se ne bi davao u najam ispod deset godina jer u njega treba jako puno uložiti tako da se najam na manje od deset godina nikome ne bi isplatio. Nama je najvažnije da se prostor nakon isteka roka iz ugovora vrati Luci Dubrovnik u dobrom stanju kako bismo ga mi mogli staviti u funkciju. To je veliki prostor s desetak soba, a u derutnom je stanju i iziskuje velika ulaganja o čemu svjedoče i ponude koje smo dobili za njegovo uređenje. Kao što sam rekao, najmanji iznos bio je 4,5 milijuna kuna – dodaje Željko Raguž.

— Netko tko radnički dom uzme u zakup morat će unutar deset godina uložiti najmanje taj iznos ili približan, što nije malo pa ćemo vidjeti isplati li se to kome. Ovaj ponuditelj koji je poslao ponudu prostor s tih danas desetak soba bi iskoristio za svoje djelatnike budući da ima tvrtku s više djelatnika i ima problema sa smještajem. Nama je to prihvatljivo, zapravo važno nam je da prostor ne bude više derutan, da se uredi i da Luka nije zbog toga u minusu već u plusu te da nakon deset godina danas derutan prostor bude uređen i kao takav vraćen Luci Dubrovnik – zaključuje predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž. Na kraju zanimalo nas je kad će odluka biti donesena.

— Do kraja godine će se odluka donijeti. Sad je zapravo pitanje želi li ovaj ponuditelj ulagati toliki iznos, koji nije mali. Ako ne, dalje ćemo vidjeti što s tim napraviti – zaključuje.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 11. rujna 2019. godine.

Pročitajte još

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist