Aktualno

Lucijana Leoni nova počasna konzulica u Dubrovniku

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković primili u u četvrtak Nj. E. Gaëla Veyssièrea, veleposlanika Francuske u Republici Hrvatskoj, koji je tom prigodom predstavio novu počasnu konzulicu Francuske u Dubrovniku Lucijanu Leoni.

Veleposlanik Veyssière je prilikom prijema kod Dobroslavića istaknuo kako je za Francusku izuzetno važno imati počasnog konzula upravo u Dubrovniku, jer iako ovdje živi mali broj francuskih državljana, izuzetno je velik broj turista iz Francuske koji posjećuju naš grad, ali i županiju. S tim se složio i župan, kazavši kako je francusko tržište jedno od naših emitivnih tržišta te našu županiju posjećuje velik broj francuskih državljana. Počasna konzulica Leoni zahvalila je na prijemu i iskazala spremnost na suradnju sa županijom kada god će to biti potrebno, ali i naglasila kako je njezin primarni zadatak u ovom trenutku biti na raspolaganju svim turistima iz Francuske kojima će to biti potrebno. Kako je Nj. E. Veyssière već prije dvije godine posjetio našu županiju i održao sastanak sa županom Dobroslavićem, dobro je upoznat s našim gospodarskim, ali i kulturnim značajkama te je ovom prilikom bilo govora o mogućnostima suradnje dviju zemalja, prvenstveno kroz mogućnosti koje otvara turizam. Naglasio je pritom da francuski gosti izuzetno cijene kulturu i povijest, a to je upravo ono što im ova županija može ponuditi, ali i dodao kako postoji interes investitora, a što bi nas čvršće moglo povezati u sektoru gospodarske djelatnosti, ističu iz županije. Tijekom susreta bilo je riječi i o prometnoj povezanosti pri čemu je naglašena iznimna važnost izgradnje Pelješkog mosta, zasigurno najvećeg infrastrukurnog projekta u Republici Hrvatskoj, a koji će značajno utjecati na prometnu povezanost Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske.

‘Festival strategije i turizma’
Veleposlanik Veyssière čestitao je gradonačelniku Frankoviću na osvajanju drugog mandata na čelu Grada, a tijekom prijema razgovaralo se o povratku turizma i gospodarskih aktivnosti u destinaciji kao i već tradicionalnoj privrženosti francuskih gostiju Dubrovniku. Gradonačelnik i veleposlanik dotaknuli su se uspješne i aktivne suradnje koju već čitavo desetljeće razvijaju gradovi prijatelji Dubrovnik i Rueil-Malmaison, a ‘Festival strategije i turizma’ samo je jedan od takvih primjera. Brojne su prilike i za realizaciju projekta na području kulture i gastronomije, kao što je bilo gostovanje slavnog francuskog slastičara Gillesa Bajollea na Good Food festivalu 2019. godine. Dotaknuli su se i odličja Časnika reda umjetnosti i književnosti koje je upravo francuski veleposlanik nedavno uručio Terezi Kesoviji zbog njenih umjetničkih uspjeha na tom tržištu, ali i zasluga na promicanju suradnje i povezanosti među dvjema državama, dok je gradonačelnik istaknuo i ulogu gospodina Bruna Carneza, člana specijalne promatračke misije UNESCO-a koja je u Dubrovniku boravila u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme najvećih napada u Domovinskom ratu te ponovno u siječnju 1992. godin. Izvještaji UNESCO-ve misije s evidencijom štete na području zaštićene povijesne jezgre umnogome pomogli poslijeratnoj obnovi Dubrovnika te kasnije doveli i do osuđujućih presuda prema generalima JNA, prvih takvih u povijesti za uništavanje spomeničke baštine. Gradonačelnik Franković uputio je i čestitku počasnoj konzulici Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Lucijani Leoni izrazivši uvjerenje da će njeno imenovanje pomoći dodatno unaprijediti suradnju koju Dubrovnik njeguje s državom Francuskom.

Pročitajte još

Engleski nogometni reprezentativac ljetuje u Dubrovniku

Dulist

PROŠLE SU DVIJE GODINE… ‘Dube, kraljica noći. Britka jezika i proste tople duše umotane u vrckavu posebnost bića’

Dulist

Branko Šubić ponovno trči za branitelje, Dubrovnik i Petrinja još jednom posebno povezani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija