Aktualno

LEO AJDUKOVIĆ IZ ACI MARINE DUBROVNIK Nautičari stigli mjesec dana ranije nego 2020.

LEO AJDUKOVIĆ IZ ACI MARINE DUBROVNIK Nautičari stigli mjesec dana ranije nego 2020.

Sezona u ACI marini Dubrovnik počela je u svibnju, mjesec dana ranije nego prošle pandemijske godine. Rekao nam je to direktor Leo Ajduković, naglasivši kako su već prvog dana svibnja imali veliku grupu Poljaka, koji su označili početak ove nautičke sezone u Dubrovniku.

— U normalnim godinama nama sezona počinje krajem ožujka, početkom travnja s regatom čeških nautičara kad u našu marinu uplovi 30 do 40 brodova. No, zadovoljni smo sadašnjim trendom i najavom ove sezone – poručuje direktor Ajduković.

—Najave su nam odlične, ali kao što sami znate, svi ovisimo o virusu. S padom brojki zaraženih raste i potražnja. Prema sadašnjim zdravstvenim pokazateljima, možemo se nadati dobroj sezoni, puno boljoj nego 2020. Kao što sam već i ranije isticao, trebamo biti optimistični, ali naravno sve ovisi o Covidu – govori dalje te podsjeća kako smo lani imali odličan srpanj i kolovoz, kad su prema riječima ‘base managera’ pojedini čarteri radili kao rekordne 2019. godine. No, s pogoršanjem zdravstvene slike, dogodio nam se novi lockdown pa je došlo do naglog pada turističkog prometa.

Stižu i Nijemci i Amerikanci
Dobre su vijesti stigle i iz Njemačke, koja je Dubrovačko-neretvansku, uz još pet županija maknula s liste epidemiološki rizičnih područja. Povratak Nijemaca potvrđuje nam i direktor ACI marine Dubrovnik te napominje kako dobre najave stižu i s američkog tržišta s kojim će Dubrovnik ovog ljeta biti povezan direktnom avio linijom.

—To je za nas veliki poticaj te očekujemo da će jedan dio tih gostiju doći i u ACI marinu Dubrovnik. Inače, cijela naša destinacija ovisi o zračnoj povezanosti. S obzirom da prošle godine nije bilo zračnih linija za Ameriku, imali smo samo jednu američku posadu koja je još uvijek tu, a gosti su nam pretežito dolazili automobilima. Imali smo i naše tradicionalne goste, Mađare, ali i Čehe, Slovake, Poljake, Slovence, a bilo je i nešto Britanaca do kraja kolovoza. Sad nam se otvara tržište cijele Europe i Amerike. Imamo veliki broj upita iz Španjolske, Francuske, Austrije, a posebno su zainteresirani Nijemci, iako, nama je svaki gost jednako važan – govori dalje Ajduković te naglašava kako je i više nego zadovoljan kako fizičkim tako i financijskim pokazateljima, koji ukazuju na to da se ide u dobrom smjeru. Treba podsjetiti kako je ACI marina Dubrovnik i prošle godine, pored cijele krize, poslovala dobro te je godinu završila sa 76 posto ostvarenih prihoda iz 2019. godine.

Podignut stupanj sigurnosti
Sredinom svibnja stigla je i vijest kako je dubrovačka marina prva na Jadranu krenula s testiranjem svojih gostiju na koronavirus nudeći brze i PCR testove. Ovim potezom svojim gostima žele omogućiti siguran i bezbrižan boravak u marini, ali i povratak njihovim domovima.

—Zadovoljan sam što je naša marina prva krenula s testiranjem, ne samo kad govorimo o marinama u sustavu ACI-ja, nego općenito o marinama u Hrvatskoj – govori Ajduković istaknuvši kako imaju puno upita, ali i realiziranih testiranja, posebno kad njihovi gosti odlaze svojima kućama, pa im je PCR test nužan. Od početka pandemije u Dubrovniku se, među turističkim djelatnicima, stalno govori o novom početku i smjeru kojim bi Dubrovnik u budućnosti trebao krenuti. Čemu nas je pandemija naučila i kojim bi smjerom Dubrovnik treba krenuti dalje, pitali smo i direktora dubrovačke marine.

—Iz svake situacije možete nešto naučiti, ali ja mogu govoriti samo o marini, koja je podignula stupanj sigurnosti na višu razinu. U svakom smo trenutku reagirali pravovremeno i sve izazove koji su bili pred nama riješili smo na dobrobit naših gostiju. Posebno mi je drago da nismo imali niti jedan poznati slučaj koronavirusa te da su se naši gosti u svakom trenutku osjećali sigurno i opušteno – naglasio je direktor.

Put prema vrhu nautičkog turizma
Pandemija je neke investicijske planove odužila, govori Ajduković, no najavljuje kako bi se ove godine trebalo započeti s rekonstrukcijom rive ‘I’, kojom će marina dobiti dodatnih 220 metara rive za prihvat većih plovila. Pored toga, tu su i planovi za novi servisni centar neto površine 1276 metara kvadratnih, za kojeg je izrađeno idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje. Njegovom realizacijom dubrovačka marina dodatno će povećati kvalitetu svojih usluga. Još prošle godine, reparirana je 130 tonska dizalica, što je vrlo važno jer su brodovi sve veći, a proširen je i suhi vez za 1 300 kvadrata. Svemu tome treba svakako pridodati i planove za budućnost, a koji se tiču uređenja ljetnikovca Sorkočević, ali i samog proširenja marine koja bi u budućnosti mogla prihvaćati plovila od 30 do 70 metara. Građevinska dozvola za obnovu Sorkočevića ishođena je još prošle godine, a projekt vrijedan 60 milijuna kuna apliciran je i prema fondovima EU. U ljetnikovcu bi se trebali nalaziti škola starih zanata, restoran, galerije, butici, prostor za poslugu…, a njegova obnova svakako će ovu marinu ‘lansirati’ u sam vrh svjetske nautike. Tome će svakako pridonijeti i kvalitetni sadržaji, poput novog ugostiteljskog objekta uz bazen tvrtke Raunig d.o.o. Vlada Rauniga, inače direktora CC Revelin.

— Nadam se da smo dobili kvalitetnog poslovnog partnera koji ima namjeru ulaganja i u budućnosti. Kad imate konkurenciju tad je i kvaliteta sve bolja. Uz dva kvalitetna restorana, koja imamo te ostale sadržaje, idemo u smjeru postavljanja ACI marine Dubrovnik tamo gdje i pripada, u sam vrh nautičkog turizma u Hrvatskoj pa i na Mediteranu – naglašava Leo Ajduković

Članak objavljen u tiskanom izdanju 9. lipnja 2021. godine. 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist