Hrvatska

LOVRINOVIĆ O ‘ŠVICARCU’ „Dosad neviđeno HNB-ovo zastrašivanje javnosti“

Ivan Lovrinović Drago Jakovčević Udruga Franak

Ekonomist Ivan Lovrinović smatra kako ni SDP ni HDZ nemaju pravo rješenje za dužnike u švicarskim francima, a ‘napad’ HNB-a na SDP ocijenio je igrokazom kako bi se ta stranka pred izbore što bolje predstavila kao branitelj dužnika u toj valuti.

– Riječ je o jednom dobro smišljenom scenariju – vi napadajte nas i neka se tomu još pridruži netko iz EU da napad bude još žešći. Tako da se SDP što bolje može pokazati kao branitelj dužnika u švicarskim francima – kazao je Lovrinović nakon konferencije za novinare MOST-a nezavisnih lista.

Lovrinović, inače ekonomski savjetnik udruge Franak, smatra HNB-ovo pismo dosad neviđenim zastrašivanjem javnosti da će doći do kraha deviznog tečaja i da će se istopiti devizne rezerve iako se za to, kako je rekao, ne navodi nijedan ozbiljan stručni i argumentirani razlog.

Smatra da je za dužnike u švicarskim francima još gora situacija nego što je bila prije jer su sada izloženi političkom, pravnom i valutnom riziku. ‘Dužnici se trebaju zabrinuti i zapitati što će biti nakon parlamentarnih izbora koji su za oko dva mjeseca’, rekao je Lovrinović postavljajući pitanje, što će biti ako banke tuže pa dobiju spor, hoće li tada dužnici imati još veće probleme?

Iznio je stajalište MOST-a nezavisnih lista koji rješenje vidi u ponudi nagodbenog tečaja koji bi bio 5,5 kuna te prihvaćanju promjenljive kamatne stope koju bi, osim HNB-a, moralo odobriti i Ministarstvo financija, pri čemu bi kredit ostao isključivo u kunama.

Banke bi, smatra Lovrinović, građanima trebale vratiti preplaćene iznose jer se točno zna kada su nastupile prva i druga revalvacija švicarskog franka.

– To se sve skupa zbroji i oduzme i onda se nastavi plaćati po tome. Ovako to neće moći jer euro neće biti stabilan – upozorio je.

Pročitajte još

Grad Dubrovnik nastavlja stipendirati deset vukovarskih studenata

Dulist

Donesena je odluka: Hrvatska ulazi u Schengen!

Dulist

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija