Hrvatska

Vlada srezala spomeničku rentu

Zoran Milanović, Plat, otvaranje trafostanice

Vlada RH održala je telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, priopćili su iz Banskih dvora.

Uredbom se, objašnjavaju u Vladi, smanjuje osnovica za obračun spomeničke rente, koja se plaća mjesečno po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, na iznos od 4,00 kune te se produljuje rok važenja odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja spomeničke rente propisane člankom 114. a Zakona, i to do 31. 12. 2016. godine, piše tportal.hr

Na ovaj će se način određeni poduzetnici i gospodarski subjekti, poručuju iz Vlade, rasteretiti plaćanja spomeničke rente (turistička i ugostiteljska djelatnost, djelatnost putničkih agencija i prijevoza i dr.) u pogledu izravne i neizravne spomeničke rente.

Osim smanjenja osnovice za obračun spomeničke rente, Vlada se odlučila i smanjiti broj obveznika neizravne spomeničke rente do kraja 2016. To smanjenje uvedeno je još 2012. smanjenjem broja djelatnosti iz Nacionalne klasifikacije djelatnosti za koje postoji obveza plaćanje neizravne spomeničke rente.

Tako će u vremenu do 31. prosinca 2016. spomeničku rentu plaćati samo fizičke i pravne osobe koje obavljaju sljedeće djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti: Trgovinu na veliko duhanskim proizvodima, Trgovinu na veliko parfemima i kozmetikom, Trgovinu na malo duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama, Telekomunikacije (osim održavanja komunikacijske mreže i prijenosa radijskog i televizijskog programa), Novčarsko posredovanje, Pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga, osim osiguranja i mirovinskih fondova te Djelatnosti kockanja i klađenja.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist