DuList INKultura

Ljubitelji baleta, ova vijest će vas oduševiti!

Ljubitelji baleta, ova vijest će vas oduševiti!

Prva izvedba baleta ‘Labuđe jezero’ održana je 20. veljače 1877. godine na pozornici Boljšoj teatra u Moskvi, taj dan smatra se rođenjem klasičnog ruskog baleta. Ovo vrijedno djelo predstavit će se u Dubrovniku, u Gospinom polju 9. veljače s početkom u 19 i 30.

Inovacija u glazbi Čajkovskog dopušta baletnim umjetnicima nevjerojatnu slobodu u kreiranju same pokretne slike i daje duboku duhovnost njegovoj glazbi, a ‘Labuđe jezero’ najlirskiji je od svih njegovih baleta, jedna od brojnih bajkovitih legendi o djevojci koja je pretvorena u pticu. U priči zli čarobnjak baca čaroliju na lijepe djevojke pretvarajući ih u jato ptica, a samo noću one se mogu preobraziti u ljudske likove.

Mladi princ Siegfried jedne noći na jezeru upoznaje Odette princezu labudova. Duboko se u nju zaljubljuje i spreman je žrtvovati svoj život da je spasi. Daje obećanje da će je voljeti zauvijek.

Ovo obećanje, ako se održi, moglo bi spasiti Odette i njezine prijatelje od čarolije kojom su začarane. Međutim, princa je prevarila Odile (kći Zlog Čarobnjaka) koji je nevjerojatno sličila Odette. Princ kršeći svoje obećanje da će voljeti zauvijek osuđuje Odette I prijateljice da budu labudovi zauvijek. Shvaćajući što je učinio, Siegfried je očajan i Odette vidjevši njegovu tugu izražava svoju vječnu ljubav za njega. Zli Čarobnjak je zatečen njihovim nevjerojatno dubokim međusobnim osjećajima. Snaga ljubavi dokazuje da je jača od bilo koje magije I čarobnjaštva.

Carski ruski balet izvodi izvornu priču, ali sa sretnim završetkom, koji je odredio ruski vođa Staljin za vrijeme svoje vladavine u Sovjetskom savezu, tijekom tridesetih godina prošlog. Suptilnu reviziju i varijacije uveo je Gediminas Taranda, umjetnički direktor Carskog ruskog baleta.

Danas, 138 godina nakon prve izvedbe, Carski ruski balet predstavlja ovo remek-djelo kao balet u tri čina, a ulaznice možete kupiti ovdje.

Pročitajte još

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

SEVE U DUBROVNIKU ‘Ljubav se ljubavlju vraća’

Dulist