Kultura

‘LIBER AMICORUM’ Objavljen zbornik radova u čast profesora Iva Banca

ivo Banac - tribina

Objavljen je zbornik radova u čast profesora Iva Banca ‘Liber amicorum’, koji su uredili Marijana Kardum i Stipe Kljaić.

Riječ je o zborniku radova s međunarodnoga simpozija održanoga u Dubrovniku 2017. godine povodom 70. rođendana Iva Banca.

Zbornik sadrži rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz mnogobrojne interese i historiografsku ekspertizu profesora Banca. Uvodni tekst ‘Profesorov povratak’ Andree Feldman sumira najvažnija izlaganja sa simpozija, kao i Profesorove komentare. U prvom dijelu zbornika, ‘Pisma i obraćanja’, sadržano je deset radova u kojima se autori osvrću na djelovanje profesora Banca i značaj njegova rada. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Shaun M. Byrnes, Željko Tanjić, Garantina Kraja, Tatjana Lorković, Sonja Biserko, Josip Vrandečić, Nebojša Čagorović, Anna Di Lellio, Daniel Reardon i Zlatko Hasanbegović, stoji na stranicama Hrvatske sveučilišne naklade.

U drugom tematskom bloku ‘Članci i studije’ dvanaest je radova koji su djela ‘prijatelja, kolega i studenata koji su svoja razmišljanja o različitim razdobljima života i karijere Banca, kao i istraživanja, tekstove i radove koje je on potaknuo i inspirirao, odlučili podijeliti prvenstveno s njim’. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Ivan Viđen, Marko Attila Hoare, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Stjepan Ćosić, Stipe Kljaić, Marijana Kardum, Naida Michal Brandl, Martin Previšić, Wollfy Krašić, Julijana Antić Brautović, Mato Brautović i Desmond Maurer.

Nakon Profesorove iznenadne smrti, zborniku su pridodani oproštaji Drage Štambuka i Željka Tanjića. Na samom kraju zbornika nalazi se posljednja verzija Profesorova skraćena životopisa iz 2019. godine.

U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značaj rada našega istaknutog povjesničara Iva Banca. Knjiga je namijenjena povjesničarima, publicistima i novinarima koji su zainteresirani za razmatranje djelovanja Banca. Njegovo minuciozno poznavanje povijesno-političkih odnosa na prostoru jugoistočne Europe i djelovanja u hrvatskom i američkom javnom životu, koje nije bilo usko vezano samo uz historiografsku znanost, čine ovu knjigu zanimljivom i široj javnosti.

Zbornik su objavili Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist