Kultura

‘LIBER AMICORUM’ Objavljen zbornik radova u čast profesora Iva Banca

ivo Banac - tribina

Objavljen je zbornik radova u čast profesora Iva Banca ‘Liber amicorum’, koji su uredili Marijana Kardum i Stipe Kljaić.

Riječ je o zborniku radova s međunarodnoga simpozija održanoga u Dubrovniku 2017. godine povodom 70. rođendana Iva Banca.

Zbornik sadrži rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz mnogobrojne interese i historiografsku ekspertizu profesora Banca. Uvodni tekst ‘Profesorov povratak’ Andree Feldman sumira najvažnija izlaganja sa simpozija, kao i Profesorove komentare. U prvom dijelu zbornika, ‘Pisma i obraćanja’, sadržano je deset radova u kojima se autori osvrću na djelovanje profesora Banca i značaj njegova rada. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Shaun M. Byrnes, Željko Tanjić, Garantina Kraja, Tatjana Lorković, Sonja Biserko, Josip Vrandečić, Nebojša Čagorović, Anna Di Lellio, Daniel Reardon i Zlatko Hasanbegović, stoji na stranicama Hrvatske sveučilišne naklade.

U drugom tematskom bloku ‘Članci i studije’ dvanaest je radova koji su djela ‘prijatelja, kolega i studenata koji su svoja razmišljanja o različitim razdobljima života i karijere Banca, kao i istraživanja, tekstove i radove koje je on potaknuo i inspirirao, odlučili podijeliti prvenstveno s njim’. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Ivan Viđen, Marko Attila Hoare, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Stjepan Ćosić, Stipe Kljaić, Marijana Kardum, Naida Michal Brandl, Martin Previšić, Wollfy Krašić, Julijana Antić Brautović, Mato Brautović i Desmond Maurer.

Nakon Profesorove iznenadne smrti, zborniku su pridodani oproštaji Drage Štambuka i Željka Tanjića. Na samom kraju zbornika nalazi se posljednja verzija Profesorova skraćena životopisa iz 2019. godine.

U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značaj rada našega istaknutog povjesničara Iva Banca. Knjiga je namijenjena povjesničarima, publicistima i novinarima koji su zainteresirani za razmatranje djelovanja Banca. Njegovo minuciozno poznavanje povijesno-političkih odnosa na prostoru jugoistočne Europe i djelovanja u hrvatskom i američkom javnom životu, koje nije bilo usko vezano samo uz historiografsku znanost, čine ovu knjigu zanimljivom i široj javnosti.

Zbornik su objavili Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist