Kultura

‘DUHOVNI MOST KNJIŽEVNIKA’ U Milanu otvorena izložba ‘Marin Držić, hrvatski Shakespeare’

'DUHOVNI MOST KNJIŽEVNIKA' U Milanu otvorena izložba 'Marin Držić, hrvatski Shakespeare'

U Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu proteklog je četvrtka upriličeno svečano otvorenje izložbe Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo. Izložba je realizirana  u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum. Autorica projekta je povjesničarka književnosti i profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija.

Na izložbi je predstavljeno stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća uz dvadesetak geografskih karata. Izložene su rijetke i vrijedne knjige iz bogatih knjižnih zbirki Braidense i iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić koje su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore.

Veliki dio predstavljenih izdanja djela su dubrovačkih autora i naslovi vezani uz dubrovačke teme. Središnji dio predstavljenog kulturnog blaga  su djela dvojice znamenitih Dubrovčana – komediografa Marina Držića i znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića uz djela Anselma Banduria, Nikole Vitova Gučetića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Stjepana Gradića, Ignjata Đurđevića, Francesca Marie Appendinija, Sebastiana Dolcea i brojnih drugih. Izložene knjige značajne su i dragocjene u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske kulturne i književne povijesti.

Izložbu su svečano otvorili uz prigodne govore zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu Stjepan Ribić, ujedno i izaslanik ministrice kulture  i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek. Otvorenju su nazočili milanski odvjetnik i bibliofil Cristiano Pambianchi čija su izdanja kao dio privatne zbirke predstavljena na izložbi, ravnatelj Pinacoteca di Brera i Nacionalne knjižnice Braidense James Bradburne, bivša ravnateljica Nacionalne knjižnice Braidense Maria Goffredo, vijećnica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dr. Katarina Doršner, predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Sandra Milovčević, i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji Viviana Vukelić.

Nakon otvorenja uslijedilo je stručno vođenje kroz izložbu autorice Katje Bakija, prikazivanje promotivnog filma Turističke zajednice grada Dubrovnika “Dubrovnik and Time” i filma o prirodnim ljepotama rezervata Lokrum.

U srijedu, 21. srpnja u Sala di Maria Teresa u Nacionalnoj knjižnici Braidense, povodom  otvorenja izložbe Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo održana je iznimno uspješna i posjećena  online konferencija za talijanske medije sa 106 akreditiranih novinara. Na konferenciji s talijanske strane  sudjelovali su savjetnik za kulturu Grada Milana  Filippo del Corno, ravnatelj Pinacoteca di Brera i Nacionalne knjižnice Braidense James Bradburne, Maria Goffredo i  bibliofil Cristiano Pambianchi, a s hrvatske strane autorica izložbe Katja Bakija i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

-Ovaj projekt doživljavamo kao duhovni most koji su tijekom stoljeća gradili književnici na obalama zajedničkog mora. Veliki broj hrvatskih autora, posebice Dubrovčana, svoje školovanje i djelovanje vezuju uz Italiju i talijanske gradove (Milano, Sienu, Firencu, Veneciju, Rim). Isto tako brojni Talijani Dubrovnik su prihvatili kao svoj dom i svojim su djelovanjem obogatili hrvatsku kulturu. Središnje mjesto na izložbi pripada Marinu Držiću, a uključenost Držićevih talijanskih tragova značajan je doprinos recepciji Držića kao jednog od najvažnijih autora europske renesansne komediografije. Iako smo prvenstveno željeli ukazati na položaj hrvatske književnosti u europskom kontekstu, naša želja je da ova izložba bude i doprinos promociji zajedničke europske kulturne baštine jer u neumoljivoj prolaznosti i brzini života knjige doista jesu riznice sjećanja i ‘žive stepenice povijesti’ – istaknula je autorica izložbe Katja Bakija.

-Duga je povijest suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense te  gospodina Pambianchija, kao što je i iznimna povezanost Grada Dubrovnika i Grada Milana putem pisane riječi. Na inicijativu i nesebičnoj pomoći Cristiana Pambianchija, istinskog prijatelja Grada Dubrovnika i Republike  Hrvatske,  uspostavljen je most i čvrsta, prijateljska suradnja između naše Ustanove i čuvene te jedne od najljepših europskih knjižnica, Nacionalne knjižnice Braidense  iz Milana, u kojoj su pohranjena iznimno vrijedna izdanja Držićevih djela, Tirena i Pjesni ljuvene,  prvotisci i jedini sačuvani primjerci na svijetu, iz 1551. godine.
Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje su prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića te imaju za cilj brendirati ga kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije – rekao je o dugogodišnjoj plodnoj suradnji Doma Marina Držića s Nacionalnom knjižnicom Braidense ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

Nakon press konferencije uslijedilo je snimanje dokumentarnog filma o izložbenom projektu Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato koji će kao promotivni materijal biti dostupan na mrežnim stranicama Nacionalne knjižnice Braidense.

Pročitajte još

‘JELA MOJE BABE’ Umjetnica Andrea Vukoja Prce vodit će dječju likovnu radionicu

Dulist

VELIKI MALI ČUVARI PRIRODE Izložba o pčelama u Ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Dulist

VEČERAS Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću

Dulist