Zanimljivosti

Lazar Badanjac osvojio Aconcaguu

Dubrovački planinar Lazar Badanjac uspješno je završio 2. dubrovačku ekspediciju osvojivši 6962 metra visoku Aconcaguu, najveći vrh Južne Amerike, na kojoj je razvio zastavu Dubrovačko-neretvanske županije.

Naime, prema riječima Badanjca, uspon na sam vrh je trajao 12 sati.
– Krenuli smo u četiri sata ujutro. Temperatura je tijekom cijelog uspona bila – 24, s udarima vjetra do 60 kilometara na sat. Inače, ekspedicija je trajala 12 dana, s aklimatizacijama od 2650 do 6100 metara. Od 17 sudionika koji su krenuli na uspon 10 nas je uspjelo doći na vrh. Za uspon na vrh Aconcague se mogu usporediti usponi na vrhove preko 8000 metara u Himalaji i to zbog blizine Tihog oceana koji donosi nepredvidivo vrijeme, nagle promjene temperatura i velike padaline koje dovode do velikih problema za alpiniste koje nerijetko završavaju s kobnim posljedicama- kazao je Badanjac.

Inače, Županija je podržala Badanjca, kao i prilikom Prve dubrovačke ekspedicije, a uoči odlaska primio ga je župan Nikola Dobroslavić.
 
 

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija