Zanimljivosti

Lapadski đaci obilježili Dan jabuke

U Osnovnoj školi Lapad jutros je obilježen Dan jabuka.

Iz škole javljaju kako je najveselije bilo u 5.d razredu jer je razrednica Mirjana Kaznačić učenike dočekala s punom košarom jabuka.
 
Također, u sklopu programa čitale su se narodne pjesme i priče s motivom jabuke, a učenici su prihvatili narodnu mudrost po kojoj, ako pojedemo dvije jabuke dnevno, živimo deset godina duže.
 
Pričale su se i priče svojih nona o narodnim običajima dubrovačkog zavičaja u  kojima se spominje jabuka, naročito onim svatovskim. Prema tim običajima, po mladu se ide s barjakom ukrašenim jabukom, a koju mlada mora prebaciti preko kuće u koju dolazi te tako pokazati svoju snagu, ali i unijeti zdravlje u svoj novi dom.
 
Učenici su jedni drugima napisali poruke koje su započinjale narodnim izrazom „Jabuko moja…“ te odlučili da će ubuduće umjesto čipsa kupovati „ čips“ od sušenih jabuka. Time bi bila povezana priča o zdravoj prehrani i narodnim običajima našeg zavičaja čuvajući ih od zaborava.
 
Učenici su na kraju programa jabuke poklanjali svojim učiteljima sa željom za dobro zdravlje.

Pročitajte još

U Gruž uplovila ‘Nebula’ u vlasništvu suosnivača WhatsAppa

Dulist

FOTOGRAFIJA TJEDNA Zaljubljene sjene

Zvonimir Pandža

UOČI SVEČANOG OTVARANJA Pelješki most dobio i svoju pjesmu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija