Zanimljivosti

Lapadski đaci obilježili Dan jabuke

U Osnovnoj školi Lapad jutros je obilježen Dan jabuka.

Iz škole javljaju kako je najveselije bilo u 5.d razredu jer je razrednica Mirjana Kaznačić učenike dočekala s punom košarom jabuka.
 
Također, u sklopu programa čitale su se narodne pjesme i priče s motivom jabuke, a učenici su prihvatili narodnu mudrost po kojoj, ako pojedemo dvije jabuke dnevno, živimo deset godina duže.
 
Pričale su se i priče svojih nona o narodnim običajima dubrovačkog zavičaja u  kojima se spominje jabuka, naročito onim svatovskim. Prema tim običajima, po mladu se ide s barjakom ukrašenim jabukom, a koju mlada mora prebaciti preko kuće u koju dolazi te tako pokazati svoju snagu, ali i unijeti zdravlje u svoj novi dom.
 
Učenici su jedni drugima napisali poruke koje su započinjale narodnim izrazom „Jabuko moja…“ te odlučili da će ubuduće umjesto čipsa kupovati „ čips“ od sušenih jabuka. Time bi bila povezana priča o zdravoj prehrani i narodnim običajima našeg zavičaja čuvajući ih od zaborava.
 
Učenici su na kraju programa jabuke poklanjali svojim učiteljima sa željom za dobro zdravlje.

Pročitajte još

Dr. Niko Visković 19. lipnja ‘dočekuje’ crvotočinu na Gorici sv. Vlaha

Dulist

CIJELA ŠUMA OD NJIH BUČI Gusjenice ‘poharale’ stabla duba u Petrovom Selu i na Pobrežju

Dulist

Radionicama u Centru za mlade obilježeno 75 godina tehničke kulture u Hrvatskoj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija