Kultura

Kvartet Sorkočević proslavio 25. rođendan

kvartet5

Koncertom u Saloči od zrcala Narodne kjnižnice Grad, Kvartet Sorkočević proslavio je 25. obljetnicu djelovanja.

Kvartet je osnovan 1988. godine kako bi se što više njegovala komorna glazba Dubrovnika, ali i svijeta. Za svoje dugogodišnje djelovanje Kvartet je dobio priznanje za sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama 1992. i 1995. te priznanje 2002. od strane Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Inače, Kvartet Sorkočević već tradiocionalno nastupa u Crkvi svetog Spasa gdje redovito održava koncerte kako za domaću publiku, tako i za turiste. Članovi kvarteta su Đive Kušelj – flauta, Slobodan Begić – violina, Denis Ajduković – kontrabas i Nena Ćorak – klavir.

Oni su večeras za okupljene ljubitelje klasične glazbe izveli slijedeća djela: L. Van Beethoven „Romanca „Adieu“, A. Corelli „Sonata da camera“, N. Ćorak iz zbirke „Slike grada“, A. Piazzola „Milonga del Angel“, F. Drdla „Serenade“, A.P. Malvezzi „Zingaresca“, E. Gillet „La Chinoise“.

– Kvartet je osnovan 1988. Tada sam bio student na muzičkoj akademiji, to je ujedno moj prvi početak umjetničkog rada. Kolegica Nena i ja, s obzirom da je to bio naš početak umjetničkog rada, a sastav Kvarteta se malo mijenjao, pomlađen je poslije Domovinskog rata, ove ćemo godine proslaviti 25. godina samostalne umjetničke karijere, koja je naravno vezana za Kvartet Sorkočević. Počeli smo nastupati1998. u hotelu Excelsior. Do sada smo imali veliki broj koncerata, a puno ih se veže za turizam. Sukladno tome dobili smo i nagradu za unaprijeđenje turizma od Turističke zajednice Grada Dubrovnika. Imamo pripremljenu nagradu i jedne turističke  agencije za promidžbu turizma u Americi. Naime, gosti iz Amerike bili su na našem koncertu u Gradu, i to su ponijeli odavde kao najljepšu uspomenu.

Vezani smo i za kulturu Grada, pa svaku zimu prierđujemo ovakve koncerte. Uglavnom u Saloči od zrcala u sklopu ciklusa Glazbeni salon, gdje nastupamo zajedno s našim kolegama. Naravno uz pomoć Grada koji pokrije troškove knjižnice – rekao nam je jedan od članova Kvarteta Sorkočević Slobodan Begić. Na naše pitanje što ih drži zajedno sve ove godine, odgovorio je:  

– Nismo ničim opterećeni, ne ljutimo se na nečije mane, jer svatko od nas ih ima. Nema druge formule.
 

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist