Hrvatska

Kukuriku koalicija u velikoj prednosti

Na početku formalne izborne utrke i kraja pretkampanja dviju vodećih političkih opcija – HDZ-a i Kukuriku koalicije, DNEVNIK NOVE TV donosi redovito terensko istraživanje agencije IPSOS PULS.

 
Kukuriku koalicija početak izborne utrke počinje s 38,8 posto potpore birača. S druge strane HDZ ima u ovom trenutku potporu 20,3 posto birača. Ako gledamo dvije opcije od kolovoza, zamjetno je da je Kukuriku koalicija zabilježila rast od 4 posto ili kolovoz su počeli s rekordno niskih 35 posto. HDZ je pak pretkampanju počeo kako je i završio s 20 posto.

HDZ ima utjehu u Dalmaciji gdje uživaju potporu od 35 posto, ali i u Slavoniji s 24 posto. Slavonija je tim zanimljivija jer su birači tamo očito desno raspoloženi i tamo se praktički vodi bitka na desnici. HDZ je prva lista, a HDSSB uzima oko 15 posto potpore birača. S druge strane Kukuriku lista tamo najlošije stoji, uz njih je 22 posto birača.

Kukuriku koalicija uživa golemih 60 posto u Rijeci i istri, a raspodjelom mandata, tamo bi mogli dobiti i 12 zastupnika. Zagreb s okolicom podijeljen u 4 izborne jedinice ima potporu od 43 posto birača. A na sjeveru Hrvatske imaju 39 posto birača.

Ovi rezultati pokazuju dva trenda koja će oba stožera analizirati. Ponajprije HDZ: ovo pokazuje kako je njihova mobilizacijska kampanja bila očiti promašaj jer osim HDZ-ovaca nije mobilizirala dodatne birače za vladajuću stranku. Kukuriku koalicija je pak svojom šetnjom po Hrvatskoj i ignoriranjem HDZ-a očito, istina blago, bila nagrađena od birača.

Zanimljivo 2007. u listopadu HDZ i tada SDP bili su poravnati s 30,3 posto birača. U konačnici u zadnjih mjesec dana HDZ je porastao za 4, a SDP gotovo tri posto. Sada je između dvije opcije gotovo dvostruko veća razlika.
 

Pročitajte još

NOVA KAMPANJA HTZ-A NA 14 TRŽIŠTA Cilj je privući turiste u Hrvatsku u srcu sezone

Dulist

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

OVOG UTORKA Kreće isplata nacionalne naknade starijim osobama za travanj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija