Koronavirus u Hrvatskoj

KRUNOSLAV CAPAK ‘Procjene o 1500 mrtvih do kraja mjeseca su pretjerane’

KRUNOSLAV CAPAK 'Procjene o 1500 mrtvih do kraja mjeseca su pretjerane'

Danas je rekordni dan po novozaraženima u Hrvatskoj. Glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak gostujući na RTL-u rekao je da ‘što se tiče brojki i trendova zadnjih tjedana imamo blago silazni trend’.

-Danas je taj rast, ali on je tri posto povećanja u odnosu na prošlotjednu brojku. Postoji čitav spektar mjera koje se još mogu upotrijebiti, a odnose se na ograničenje okupljanja na mjestima i ograničenje radnog vremena objekata gdje se ljudi okupljaju. Što se tiče horizontalnih mjera mi pratimo i razmatramo situaciju kroz neko kraće vrijeme i vidjet ćemo treba li ih pojačati. Ono što je zabrinjavajuće je porast broja hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru, ali imamo čitav niz elemenata koje trebamo ocijeniti – rekao je Capak.

Na informaciju kako šest liječničkih udruga traži stroge epidemiološke mjere, Capak je naveo:
-O tome nismo razgovrali, ja tek sada čuo da je to od njih danas izrečeno, treba vidjeti koje mjere i mogu li biti učinkovite. Pojedinačne brojke ne govore puno, treba vidjeti trend, a primjerice grad Zagreb zadnjih dana ima blagi silazni trend što dobar pokazatelj. Mi smo u crvenom kao i čitava Europa, treba procijeniti koje su mjere učinkovite, a koje donose više štete nego koristi u svakom pogledu.

Znanstvenik Ivan Đikić najavio je kako će biti 1500 mrtvih do kraja mjeseca, a Capak istaknuo kako je ta brojka pretjerana.

-Do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije – rekao je.

Brzi testovi
-Za sada HZZJZ i Infektivna klinike koriste brze testove i neke bolnice za brzinsku trijažu. Do sada je napravljeno između 600 i 700 testova – rekao je i istaknuo kako je lockdown ‘strahovito skup’.

-Rečeno je da nas je on na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko, oko 150 000 eura u obzir samo cijena testova, a koliko košta ljudstvo to je sada teško za procijeniti – kaže Capak.

Naveo je i kako raste broj škola koje prelaze na online nastavu.

-Ali broj nije dramatičan, i za djecu je dobro da idu u školu, a tako misli i Povjerenstvo da je za djecu to dobra odluka i da brojka nije blizu dramatičnosti – zaključio je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist