Koronavirus u Hrvatskoj

KRISTIĆ O ‘ZAKLJUČAVANJU VRATA’ DRŽIĆA: Zašto nije zatvoren Grad i gradske tvrtke u kojima se pojavio COVID-19?

KRISTIĆ O 'ZAKLJUČAVANJU VRATA' DRŽIĆA: Zašto nije zatvoren Grad i gradske tvrtke u kojima se pojavio COVID-19?

Nakon što je utvrđeno da je jedan zaposlenik ustanove pozitivan na koronavirus, Osnovna škola Marina Držića zatvorit će se na razdoblje od 14 dana – odluka je Grada Dubrovnika donesena u u subotu, a koja je izazvala burnu raspravu u medijskom prostoru. Na njenu, kako pišu komentatori, ‘nelogičnost’, nisu se propustili osvrnuti ni na Facebook stranici DuLista.

– Najlakše je zatvoriti… zasučite rukave i dezinficirajte… ne oduzimajte djeci djetinjstvo i pravo na učenje i druženje – stoji u jednom od komentara.

Na njega nadovezao se i gradski vijećnik Mosta Maro Kristić koji je se zapitao – je li doista potrebno razdoblje od 14 dana kako bi se predmetnu školu napravilo sigurnom za polazak učenika na jesenjsku nastavu.

– Zbog čega se škola zatvara na 14 dana kada nastava nije ni počela? Zar treba 14 dana da se prostor dezinficira? Ako je netko od učitelja ili ravnateljica bio u kontaktu s meštrom neka ide u samoizolaciju, a neka škola počne. Na ovaj način i ovakvim pristupom će se sve škole u Gradu zatvoriti u roku od 10 dana – iznio je Kristić te dodao kako činjenica što je sedam tamošnjih spremačica bilo u kontaktu sa zaraženim kućnim meštrom ‘apsolutno ne smije biti razlog’ ovakvog poteza.

– Taj problem može riješiti za pet minuta. Ozbiljan Grad takve stvari mora planirati. Po toj logici bi Grad Dubrovnik trebao zaključati zgradu Pred Dvorom na 15 dana kao i sve gradske tvrtke ili privatne tvrtke u kojima se pojavio neki slučaj. Ne može se ovako pristupati problemima jer onda mogu odmah proglasiti da će se nastava cijelu godinu odvijati online – zaključio je Kristić.

– Novi higijenski uvjeti zadani epidemiloškim standardima su takvi da je potrebno dodatnih sedam, a ne da je moguće organizirat bez sedam čistačica. U i dalje “objesno bogatom Dubrovniku” pronaći ljude/žene koji bi radili na ovom radnom mjestu je nemoguća misija…
Grad love za outsorurcing nema… – istaknuo je pak naš sugrađanin i producent Ljetne škole fima Šipan, Miro Bronzić.

– Onda škola unajmi tvrtku za cišćenje i dezinfekciju prostora. I plaća im 14 dana čišćenje skole. Ministarstvo bi valjda u ovom slučaju trebalo odobriti takva sredstva. Da ne ispadne da se školska sredstva odobravaju za ravnateljska putovanja po svijetu, a da se ne mogu odobriti za čišćenje škole dok su spremačice u samoizolaciji. Totalni pad organizacijskog sustava, a škola jos nije ni počela – iznijela je, među ostalim, administratorica Facebook grupe Mame iz Dubrovnika, Dita Lipanović.

Na čitavu polemiku odgovorio je sam gradonačelnik Mato Franković koji je na svom profilu poručio:

– Današnja odluka o zatvaranju OŠ Marina Držića na 14 dana i provođenju nastave na daljinu nije donesena napamet ili zato što netko ne želi zaposliti nove čistačice ili slično. Sve to čitam danas na Facebooku. Naime, nakon što se za jednog djelatnika škole utvrdilo da je pozitivan na koronavirus, a s obzirom na to da je isti prošli tjedan sudjelovao u pripremi škole za početak nastave te je imao kratke kontakte i s jednim dijelom nastavnog osoblja epidemiološka služba u koordinaciji s kolegama iz Zagreba na osnovi svega navedenog zaključila je kako je u najboljem interesu djece da se početak škole odvija po modelu C, odnosno na daljinu putem online sustava. Dakle, ne radi se o nesposobnosti, neznanju ili bilo čemu drugom od strane vrijednih djelatnika škole. Upravo suprotno, radi se o odgovornom ponašanju sukladno uputi onih koji su najstručniji, a to su epidemiolozi. Sigurno je kako bi svi voljeli da je škola otpočela s radom, ali istovremeno zdravlje djece je na prvom mjestu. Isto tako znam da se u kojem slučaju netko zarazio u školi, isti oni koji danas pišu kako škola treba nastaviti s radom prozivali bi zašto smo nastavili. Kako znam? Pa, vidio sam to do sada najmanje deset puta od istih tih osoba.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist